Dagens PS

Nätläkarna blöder – förlorar en miljon om dagen

nätläkare
Sveriges ledande nätläkare, som börjat öppna fysiska vårdcentraler, fortsätter att blöda pengar. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 04 juli 2022Publicerad: 04 juli 2022

Sveriges ledande nätläkare förlorar tillsammans en miljon kronor dagligen, rapporterar SvD. De digitala vårdgivarna har expanderat snabbt tack vare riskkapital, men nu ser framtiden osäker ut.   

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Digitala läkarbesök har på kort tid växt till en miljardmarknad. Men de digitala vårdgivarna fortsätter att blöda pengar. Enligt en ny sammanställning gjorde de största bolagen förra året en förlust på ungefär en miljon varje dag.

“De senaste åren har flera digitala vårdgivare etablerat sig vid sidan av den övriga vården. Tillgängligheten har ökat men samtidigt har kostnaderna ökat kraftigt för de digitala vårdkontakterna”, säger socialminister Lena Hallengren.

Min Doktor är en av Sveriges största digitala vårdgivare, vars rörelseförlust under 2021 ökade till 171 miljoner kronor. För varje hundralapp bolaget tjänade in förlorade man över 50 kronor.

“Att växa i den takt som vi har gjort kostar”, säger Jonas Vig, vd på Min Doktor, och medger att han är nöjd med att bolaget förbättrat sin marginal trots flera stora investeringar som skedde förra året.

Tveksamma investerare 

De svenska nätläkarna har kunnat expandera snabbt med hjälp av riskkapital, men framtiden ser nu osäker ut.

Enligt SvD har kriget i Ukraina, inflation och räntehöjningar lett till att investerare blir allt mindre benägna att satsa på techbolag vars vinster förväntas komma föst långt fram i tiden.

Doktor.se upplevde i fjol en fördubblad rörelseförlust, jämfört med året innan, på över 146 miljoner kronor. Nätläkaren ställde dessutom in sin börsnotering i mars.

ANNONS

Digitala vårdgivaren Kry har också sett bättre dagar. Bolaget, som 2020 gjorde en förlust på 800 miljoner kronor, meddelade i maj att var tionde tjänst på huvudkontoret skulle ryka.

ANNONS

Senaste nytt

Regeringen kan sätta stopp

Doktor24 gick också back 2021, men med en betydligt mindre rörelseförlust, på 45,2 miljoner kronor.

“Vi har hållit i pengarna mer än vissa av våra konkurrenter. Vi har löpande sett till att vi inte har mer kapacitet än vad vi behöver och jobbar hela tiden för att driva bolaget mot lönsamhet”, säger bolagets vd Daniel Kernell.

Men även om de svenska nätläkarna lyckas gå mot vinst snabbare än väntat kan regeringen sätta stopp för utvecklingen.

Den 22 juni meddelade regeringen att man ska se över framtiden för de digitala vårdgivarna, speciellt ersättningen för digital utomlänsvård. Enligt Hallengren kan utomlänstaxan leda till att resurserna inte används effektivt.

 Läs mer: Svenskar positiva till mer digital vård och delad hälsodata 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS