Dagens PS

Kiviks musteri – historien bakom Sveriges äppeljätte sedan 1888

Äppelplockning på Kiviks musteri i början av 1930-talet.
Äppelplockning på Kiviks musteri i början av 1930-talet. Här lades grunden till det som skulle bli en av Sveriges mest välkända livsmedelsproducenter. (Foto: Kiviks Musteri)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 31 maj 2025Publicerad: 31 maj 2025

Kiviks musteri har räddat skördar med eldning och förfinat äppelmust i fem generationer. Men hur blev musteriet ett svenskt fruktimperium?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare rapporterat om frostnatten som fick Kiviks musteri att tända eldar bland träden – en händelse som väckte stort engagemang hos våra läsare. Men historien om äppeljätten från Österlen är långt äldre och betydligt mustigare än så.

Därför har Dagens PS djupdykt i berättelsen om Sveriges första yrkesmässiga fruktodling och familjeföretaget som satte Österlen på kartan.

Eldnatt i blomningstid på Kiviks Musteri

Den kyliga natten mot 5 maj tvingades personalen på Kiviks musteri agera blixtsnabbt. Prognosen visade minusgrader och eldningsinsatsen på Solnäs gård inleddes redan vid fyratiden på morgonen. Målet var tydligt: att rädda de blommande äppelträden från att frysa och därmed skydda årets skörd.

“Efter vad vi kan se nu har vi klarat att skydda det mesta av odlingarna. Det går aldrig att skydda sig helt”, berättade Anna Säfström, kommunikationschef på Kiviks musteri, i en tidigare intervju med Dagens PS.

Händelsen engagerade tusentals läsare och satte ljuset på hur känslig fruktodling kan vara i ett förändrat klimat.

Personal på Kiviks musteri eldade bland äppelträden för att skydda skörden från frost under en ovanligt kall majnatt. (Foto: Kiviks Musteri)
Personal på Kiviks musteri eldade bland äppelträden för att skydda skörden från frost under en ovanligt kall majnatt. (Foto: Kiviks Musteri)

Missa inte: Så bör du agera på bostadsmarknaden 2025 – enligt experterna. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Allt började 1888

ANNONS

Men historien om musteriet började långt innan årets skördeoro. Det många kanske inte vet är att Kiviks musteri bär på ett arv som sträcker sig över fem generationer. Redan 1888 planterade Henric Åkesson de första träden i Kivik, i vad som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling.

“90 procent av de svenska äpplena odlas i Skåne, och på Österlen i synnerhet. Här är jordmånen mager och sandig, precis så som äppelträd vill ha det”, förklarar Anna Säfström.

Klimatet längs kusten spelar också en nyckelroll. Det kalla Östersjövattnet motverkar för tidig blomning på våren, medan den lagrade sommarvärmen gör att frukten mognar långsamt under svala höstnätter – perfekt för smakutvecklingen.

“Äpplena utvecklar sin smak sent i mognadsprocessen vilket gynnas av dessa långa varma höstar”, tillägger hon.

Henric Åkesson såg möjligheten tidigt och lade grunden till det som i dag är ett av Sveriges mest kända livsmedelsföretag.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Äpplen blir must

Henric Åkesson lade grunden till Kiviks musteri 1888. Hans sonson Ingvar moderniserade produktionen på 1950-talet. (Foto: Kiviks Musteri).
Henric Åkesson lade grunden till Kiviks musteri 1888. Hans sonson Ingvar moderniserade produktionen på 1950-talet. (Foto: Kiviks Musteri).

Efter årtionden av framgångsrik fruktodling i Kivik tog familjen Åkesson nästa stora steg. Året var 1935 när Henrics son Ivar fick idén att starta ett eget musteri på gården, ett litet hantverksmässigt företag som skulle förädla äpplena till must.

ANNONS

Med det föddes Äppelmust från Karakås Kiviks Musteri. Allt arbete skedde för hand. Äpplena maldes och pressades och den 100-gradiga musten fylldes på flaskor som korkades och etiketterades manuellt. Äppelpressen bestod då av en handdriven kvarn.

Sedan dess har mycket hänt. I dag pressar Kiviks musteri åtta ton äpplen på två timmar men den småskaliga andan och känslan för hantverket lever kvar.

“Kunskapen har förts över och förfinats från generation till generation i över 100 år. Samtidigt ligger det i våra gener att ständigt utvecklas och vi drivs av entreprenörskap”, berättar Säfström.

Till vänster: äppelpress i bruk på 1950-talet. Till höger: etikettering av flaskor – fortfarande ett hantverk för hand trots modernare maskiner i produktionen. (Foto: Kiviks Musteri)
Till vänster: äppelpress i bruk på 1950-talet. Till höger: etikettering av flaskor – fortfarande ett hantverk för hand trots modernare maskiner i produktionen. (Foto: Kiviks Musteri)

Läs också: Kina rundar USA för att hänga med i AI-racet. Dagens PS

Från gård till industri

Även om starten var blygsam tog Kiviks musteri under 1900-talet steget mot större produktion. Ingvar Åkesson, tredje generationen, moderniserade produktionen på 1950-talet och lade grunden för den tekniska utveckling som skulle följa. Företaget växte och Ingvar köpte mer mark och planterade ytterligare äppelträd. Musteriet började använda för den tiden moderna maskiner, även om tappning, korkning och etikettering fortfarande skedde för hand.

I mitten av 1960-talet omvandlades det lilla musteriet till ett modernt industriföretag. År 1969 började man tillverka cider, och Kiviks Herrgårdscider blev snabbt en favorit. Samma år installerades även en koncentrat- och aromåtervinningsanläggning. Det gjorde Kiviks musteri till det första företaget i Sverige som kunde tillverka äppeljuice året runt.

Men resan från gårdsförsäljning till industriell aktör har inte varit utan hinder.

ANNONS

“Vi har stött på många utmaningar genom åren. Framförallt har tillgången till kapital alltid varit en klart utmanande del”, berättar Säfström.

Till vänster: Ingvar Åkesson bland musttankarna på 1960-talet. Till höger: delar av Kiviks musteris sortiment under 1950-talet, då verksamheten tog steget från hantverk till industri. (Foto: Kiviks Musteri)
Till vänster: Ingvar Åkesson bland musttankarna på 1960-talet. Till höger: delar av Kiviks musteris sortiment under 1950-talet, då verksamheten tog steget från hantverk till industri. (Foto: Kiviks Musteri)

Att bygga upp ett modernt livsmedelsföretag har krävt investeringar i både teknik och kvalitetssäkring – ofta utan direkt avkastning. Men målet har alltid varit detsamma: att erbjuda säkra, goda produkter med äpplet i centrum.

“Vi lade många år på att investera i sådant som inte alltid genererar faktiska produkter eller försäljning, såsom till exempel en ny press att pressa frukten i, pastöriseringsutrustning, kvalitetssäkring och själva produktutvecklingen i sig”, säger hon.

Det verkliga produktionsgenombrottet kom enligt Säfström, 1974 när musteriet installerade sin första Tetra Brik-maskin och kunde börja producera i större skala.

“Det var egentligen först när vi installerade den första Tetra Brik-maskinen 1974 som vi kunde tillverka stora volymer och därmed blev ett mer industriföretag”, resonerar Säfström.

Det svenska äpplets nästa kapitel

Sedan 1990-talet drivs Kiviks musteri av fjärde och femte generationen, Kristina Levinsson och Bengt Åkesson, som fortsatt att utveckla företaget med fokus på smak, hållbarhet och innovation.

I dag är musteriet både livsmedelsproducent och besöksmål, med omkring 200 000 besökare varje år. Verksamheten omfattar över 50 äppelsorter, samarbeten med universitet och ett aktivt arbete med att bevara gamla kulturarvssorter.

ANNONS

“Det svenska äpplet är grunden i hela vår verksamhet och vi brinner för den svenska äppelnäringen. Svensk frukt är också en mycket viktig del för den svenska livsmedelsförsörjningen”, förklarar Säfström.

Fem generationer senare står Kiviks musteri kvar och är djupt rotat i Österlen, men med blicken mot framtiden.

“Vi har funnits i fem generationer och räknar med att finnas minst lika länge till”, lägger hon till.

“Det kräver att vi fortsätter arbeta långsiktigt med respekt för miljön, fortsätter vara relevanta för våra konsumenter och ser till att Österlen är en plats där man kan leva och bo”, konstaterar kommunikationschefen.

Även i odlingen är det händelserikt. Kiviks musteri arbetar sedan länge aktivt för att främja den biologiska mångfalden, värna klassiska äppelsorter och samtidigt samarbeta med forskare och universitet för att utveckla nya, hållbara sorter anpassade för framtidens klimat.

Så sent som i maj planterades de gamla, sällsynta och kulturklassade sorterna Gul Gravensteiner och Gul James Grieve i odlingarna för att bredda utbudet av traditionella muster.

Och som många kanske undrat: vad är egentligen skillnaden mellan Ingrid-Marie och Discovery äpplen?
Det handlar om mognad, smak – och en oväntad ton av jordgubbe.

Äpplen du inte visste att du ville veta mer om

  • I Sverige odlas över 200 äppelsorter – alla med sin egen balans av sötma, syra, färg och konsistens.

  • 90 procent av de svenska äpplena kommer från Skåne, främst Österlen, där jord och klimat ger optimal fruktkvalitet.

  • Varje år skördas runt 20 000 ton svenska äpplen – alla plockas för hand.

  • Skörden sker från augusti till oktober, beroende på sort. Att plocka vid rätt tillfälle är avgörande för smak och hållbarhet.

  • Beskärningen av träden är ett omfattande arbete och avgörande för både fruktsättning och kvalitet.

  • Svenska äpplen smakar mer än importerade, tack vare svala nätter och långsam mognad under hösten.

  • Tunna skal gör att svenska äpplen ofta är mildare och mer nyanserade i smaken än sydeuropeiska.

  • Äpplen delas in efter användning – vissa passar att ätas, andra blir till must, mos eller bakverk.

  • Santana är en sort som många äppelallergiker tål – den är både krispig och frisk i smaken.

  • På Kiviks musteri odlas omkring 50 sorter. Alla äpplen tas till vara, beroende på smak, kvalitet och syfte.

  • Discovery och Ingrid-Marie är två av de vanligaste sorterna hos Kiviks musteri – den ena frisk och tidig med jordgubbston, den andra sen, sötsyrlig och lagringsbar.

  • Tack vare ULO-lagring (Ultra Low Oxygen) kan svenska äpplen bevaras färska i flera månader utan att förlora sin smak.

Källa: Kiviks musteri. 

Läs även: Rädda amerikaner stannar hemma: “Väckarklocka för regeringen”. Dagens PS

ANNONS

Läs även: Fiskodling släpper ut mer än städer – miljöbomb i fjordarna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS