Frostnätter i maj saboterade jordgubbsskörden för många odlare. Nu kommer konsekvensen; färre jordgubbar i midsommar och väldigt mycket dyrare.
Inga röda priser: Så dyra blir jordgubbarna i midsommar


Mest läst i kategorin
Färskpotatis, sill, matjessill, gräslök, dill, öl, ost och för en och annan snaps.
Saknas det något på listan över midsommarmat?
Exakt. Jordgubbar.
Nu larmar SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, om risken för jordgubbskris på midsommarbordet.
Det kan bli så att många blir utan hedersgästen, den svenska jordgubben, på fredagens midsommaraftonsbord.
Och det kan bli så att de som får tag i den, får finna sig i att lägga en rejäl slant på inköpet.
Inte sill och jordgubbar: Det här köper vi mest av till midsommar. Dagens PS
”Förlorat stora delar av skörden”
Allt detta beror på några kalla vårnätter, som nu leder till att stora delar av jordgubbsskörden spolierats, larmar SLU om i dag.
”Jag vet odlare som har förlorat stora delar av sin midsommarskörd. Det är väldigt tufft för dem, och vi kommer att märka det hos jordgubbshandlarna. Priserna kommer att pressas uppåt”, säger Lotta Nordmark, expert på jordgubbar vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Kall majmånad knäckte gubbarna
Det är kylan som ligger bakom problemen. Jordgubbarna fick en fin start på säsongen, men sedan kom maj då kvicksilvret sjönk rejält och många jordgubbsblommor frös bort.
”Kylan är annars något vi ska vara tacksamma för. Den gör att de svenska jordgubbarna mognar långsamt, vilket ger den enastående goda smaken”, säger Lotta Nordmark.
Hon tror inte jordgubbskrisen leder till att vi blir helt utan bär till midsommar, men att vi knappast kan räkna med de mängder eller priser vi är vana vid.
Redan nu, några dagar innan storhelgen, säljs svenska jordgubbar för priset i trakterna av 100 kronor litern.
Satsa på svenska jordgubbar i alla fall
”Kvalitet kostar. Jag tror ändå att det är bäst att satsa på färre, men fina, och svenska jordgubbar”, säger Lotta Nordmark och skickar med ett tips;
”Även om det står att bären är svenska – fråga varifrån de kommer. Det fuskas tyvärr mycket med ursprungslandet, och det är lätt att bli lurad”.
Jordgubbar är en svensk favorit och i snitt äter vi 3-4 liter jordgubbar per person och år.
Midsommar är en storhelg i sammanhanget. Under midsommarhelgen äter vi ungefär 4-5 miljoner liter färska jordgubbar i Sverige, i vanliga fall alltså.
Vacker midsommartårta med maräng och lemon curd. Dagens PS
Efter glädjesiffran – räntesänkning till midsommar? Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.