Dagens PS

Hockeyspelare visar varför det är dumt med offentliga löner

offentliga löner
Mario Lemieux (mitten) tjänade bäst av alla. Men offentliga lönelistor visade sig vara dåligt för laget. (Foto: FRANK GUNN/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

En studie av hockeyspelare på 1990-talet visar att offentliga löner skapar stora konsekvenser – som kan vara katastrofala för laget som helhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fortune rapporterar om en ny forskningsrapport från ekonomi-doktoranden James Flynn på University of Colorado som studerat hur transparenta löner bland hockeyspelare påverkar lagets insats – och det är inte bra om man vill vinna matchen.

Under 1990 publicerade den kanadensiska tidningen Montreal Gazette samtliga spelares löner i NHL, den nordamerikanska hockeyligan. Det visade sig att de offensiva spelarna fick mer betalt än de defensiva. Mest av alla tjänade Pittsburgh Penguins skyttekung Mario Lemieux.

Efter publiceringen började de hockeyspelare som var underbetalda göra betydligt fler mål. Det var ju det som gav klirr i kassan, så nu är det väl dags för löneförhöjning?

Försvaret läckte efter löner blev offentliga

Problemet är bara att i ivern att bidra med det mest uppenbara statistiskt mätbara släppte de fokus på att göra sitt eget jobb, det defensiva. Resultatet blev att försvaret läckte som ett såll. För laget som helhet var det en katastrof.

Doktorandens slutsats är att arbetare inte hanterar upplevda orättvisor genom att sluta anstränga sig (som den numera frekvent rapporterade trenden Quiet Quitting) – utan snarare genom att flytta sina ansträngningar för att bättre anpassa sig till det som de tror lönar sig mer – även om det drabbar laget, eller företaget.

Före säsongen 1990 i NHL så korrelerade inte lönenivåerna med prestation över huvud taget. Men från 1991 förändrades NHL i grunden, skriver doktoranden. “Lönelistan och prestationerna blev omedelbart och permanent kopplade, med högre betalda team som konsekvent presterade bättre än lägre betalda.”

Löneförhöjningar gav resultat

ANNONS

Å andra sidan, skriver Fortune, så finns det också studier som visar att transparens i lönelistan förhindrar diskriminering av kvinnor och minoritetsgrupper, och leder till löneförhöjningar som också kan gynna gruppen.

Studien om hockeyspelarna visar nämligen också att i början av 1990-talet, efter publiceringen av lönelistorna, gynnades de lag som agerade rätt. De spelare som fick en stor löneförhöjning ökade nämligen sina ansträngningar för att maximera prestationerna för hela laget – inte bara sig själva.

Läs mer: Hockey players’ performance after learning their teammates’ salaries could show the pitfalls of knowing what your coworkers make

Läs även: Yrkena där du tjänar allra bäst och allra sämst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS