Marcus Wallenberg (SEB), Anders Sundström (Swedbank) och Björn Wahlroos (Nordea) tjänar omkring 2,7 miljoner per år som storbanksordförande, vilket kan jämföras med Pär Bomans 11,2 miljoner.

ANNONS

”Häpnadsväckande”, säger Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden, till SvD.

Han menar att det ”unikt rimmar illa med den svenska ägarstyrningsmodellen” att ha en styrelseordförande som fortsätter att vara anställd i företaget.

”Det faktum att Pär Boman dessutom, enligt uppgift, ska erhålla ett avgångsvederlag som likställs med att han har entledigats från banken av styrelsen framstår som minst sagt utmanande. Inför bolagsstämmans beslut har styrelsen och valberedningen en viktig uppgift att klarlägga och motivera detta”, säger Mats Andersson.

Han får medhåll av  Anders Oscarsson, ägarstyrningsansvarig och aktiechef på AMF.

”Sättet på vilket Pär Bomans anställningskontrakt har hanterats innebär de facto att styrelsen belönar sin framtida chef. Det är stämmans uppgift att fatta beslut om ersättning till styrelseordföranden”, kommenterar han i DI.

DI:s Anders Hägerstrand menar att ”en osund kultur frodas i banken”.

”Ryggdunkarklubben inom Handelsbankssfären har jobbat intensivt under det första halvåret 2015 för att riktligt belöna varandra”, skriver han i en kommentar.

LÄS MER:  Generösa avtal en lång SHB-tradition (DI, kräver inloggning) »

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: Pär Bomans superlön utklassar alla konkurrenterna (SvD) »

KOMMENTAR: ”Osund kultur frodas i banken” (DI, kräver inloggning) »

LÄS ÄVEN: Behåller vd-lönen som styrelseordförande (Dagens PS) »