Dagens PS

Från burgarsuccé till konkurs: Grundaren berättar

Bores konkurs
Carl-Henrik Forssbeck är en av grundarna bakom finburgarkedjan Bores, som i våras drabbades av konkurs. (Foto: Bores)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 02 nov. 2023Publicerad: 01 nov. 2023

Vi läser om det nästan varje dag. Varsel och konkurser. Men hur är det att se delar av sitt livsverk gå upp i rök? Vi har pratat med Carl-Henrik Forssbeck, en av grundarna bakom hamburgerkedjan Bores.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I en tid då såväl stora som små bolag blöder, börjar konkurserna dugga tätt. Så även inom restaurangbranschen, som efter pandemins härjningar nu prövas hårt av inflationen.

En del av krogbranschen utgör de så kallade finburgarkedjorna, som framgångsrikt utmanat den traditionella snabbmaten, men nu dragits med i krisen.

Fyra av elva restauranger

Nu talas det om överetableringar och en burgar-bubbla, vilket Dagens PS tidigare kunnat rapportera.

En av dem som drabbats är finburgarkedjan Bores, som i juli i år tvingades försätta delar av sin verksamhet i konkurs, och nu har kvar fyra av tidigare elva restauranger.

Det satte punkt för en resa som tog sin början för snart sju år sedan och har kantats av blod, svett och tårar – men också mycket glädje.

ANNONS

Senaste nytt

Skulle slå ut Solna korv

Bakom kedjan står bröderna Carl-Gustaf och Carl-Henrik Forssbeck som under 2016 beslöt sig för att slå sina påsar ihop.

Allt enligt devisen att vara seriösa, men inte för allvarliga, men viktigast av allt – aldrig bråka om pengar.

ANNONS

Målet?

Att slå ut Solna Korv. En romantisk idé som, enligt Carl-Henrik Forssbeck, grundade sig på gatukökens utveckling, som då hade gått från coola mötesplatser till sunkiga hak.

konkurs
Bröderna bakom Bores. Carl-Gustaf till vänster och Carl-Henrik till höger. (Foto: Bores)

En väldigt utmanande idé

Sagt och gjort. Carl-Henrik Forssbeck lämnade IT-branschen, som fram tills dess hade varit hans trygghet, för restaurangbranschen och tre gatukök öppnades på kort tid upp.

Två på Sveavägen och ett i Vallentuna.

“Vi insåg ganska snabbt att det verkligen var skitroligt – men också en väldigt utmanande idé”, säger Carl-Henrik och skrattar.

Från gatukök till krog

Skälet till det var i första hand formatet, som utifrån gatuköks-modellen med fem till sex sittplatser, gjorde det svårt med lönsamheten. Det ledde till att bröderna Forssbeck i oktober 2019 öppnade upp sin första “riktiga” restaurang i Linköping.

ANNONS

En omedelbar succé som ledde till att ytterligare två lokaler adderades till Bores.

Så kom corona. En utmaning som delvis kunde pareras med take away och hemkörning, vilket höll den dagliga driften flytande. 

ANNONS

Banken som överraskade

Ett desto större problem var finansieringen.

“Över en natt drog varenda bank och leasingbolag ett stort rött streck över restaurangbranschen”, säger Carl-Henrik.

Något som han vägrade låta sig nedslås och löste genom att helt sonika lyfta luren och ringa upp ägarna för både Svea Bank och Aros Kapital.

Ett okonventionellt tillvägagångssätt som där och då räddade Bores, men också ett samtal som i dag rör Carl-Henrik till tårar, eftersom han aldrig hade kunnat drömma om att de skulle svara. Än mindre visa sig villiga att satsa på burgare.

ANNONS

Öppnade upp fler krogar

Med finansieringen på plats rullade Bores business på bra. Under 2022 öppnade kedjan på kort tid upp fem nya krogar, både med och utan franchisetagare.

En etableringstakt som Carl-Henrik i efterhand identifierar som en av flera utmaningar, i en bransch där det plötsligt kryllade av finburgare.

“Ett av våra problem var att vi valde att satsa på lite för stora enheter och utveckla konceptet för mycket”, säger han.

Något som i det här fallet innebar stora, nya enheter och satsningar på bland annat bar- och pizzakoncept. 

I armarna på en lågkonjunktur

Den kombinationen visade sig bli utmanande, då fastighetsägarna under hösten 2021 började halka efter, vilket innebar att flera av Bores nyetableringar sköts fram 7 till 9 månader, rakt i armarna på en lågkonjunktur.

En dubbel miss, som tillsammans med missberäkningar kring demografin och olyckliga investeringar blev början på slutet för Bores. När kriget i Ukraina bröt ut i februari 2022 sköt både energi- och råvarupriserna i höjden.

Krisen var ett faktum.

ANNONS

This too shall pass. Folk som driver bolag vet vad det handlar om. Det är inte självklart att starta upp en verksamhet som blir succé direkt. Det går ofta många konkurser på samma affärsidé – sedan kommer det ett Spotify.

Konkurs som skilsmässa

De krogar som inte bar sig av sig själva hade då börjat dränera Bores på pengar och bröderna Forssbeck tvingades förbereda sig på det värsta.

En utdragen process som Carl-Henrik i efterhand liknar vid en skilsmässa.

“Det är inte som att man vaknar en morgon och tänker: i dag ska jag skilja mig”, säger han.

Att försätta delar av bolaget var således ett beslut som föregicks av krishantering och samtal med revisorer. Men också en räddningsplan som brakade samman i april i år.

“Som entreprenör vill man bara framåt och tänker väl att det är klart att vi aldrig går i konkurs”, säger Carl-Henrik som kämpade emot in i det sista, men tvingades ge upp.

Hade 180 anställda

Konkursen var ett faktum och sorgen med den.

ANNONS

“Det är så mycket som är jobbigt med en konkurs. Under lång tid har man försakat sig själv, sin familj och så plötsligt en dag så finns inte det kvar, det som man kämpat så hårt för. Det är också väldigt jobbigt att svika alla anställda som slitit för en. I juni 2022 skickade jag ut en sommarhälsning till alla anställda och insåg att jag och min bror hade nästan 180 personer anställda. Det kändes oerhört stort och det är självklart oerhört jobbigt att behöva svika dem”, säger han.

Den ekonomiska förlusten och skulderna i dess spår är vad den är.

“Det är både väldigt jobbigt och tungt att förlora så mycket pengar. Jag hade mycket hellre haft dem på banken, men det tuffaste är att förlora det du byggt på i sex år, våra anställda, allt roligt vi gjort tillsammans. Det är det tuffa”, säger han.

Så hur går han vidare?

Ensamt och tungt

En del av det är att livet faktiskt går vidare.

“Det ligger lite i ens DNA att inte bara sätta sig på en strand och se världen falla samman. Däremot är det väldigt ensamt och tungt i en konkurs och tar hårt på en mentalt när allt rasar samman. Stödet från familjen och nära och kära har varit ovärderligt och någonstans är det skönt att vi är två om detta, brorsan och jag så vi kan stötta varandra”, säger han.

Med det sagt har han tagit sig tid att landa och sörja, en viktig detalj som gjort det lättare att se saker för vad de är.

Konkurs inte slutet

ANNONS

Han menar också att en konkurs inte behöver betyda slutet.

“This too shall pass. Folk som driver bolag vet vad det handlar om. Det är inte självklart att starta upp en verksamhet som blir succé direkt. Det går ofta många konkurser på samma affärsidé – sedan kommer det ett Spotify”, säger han.

Nu blickar han framåt och ser sig om efter nya möjligheter, även om tiden med Bores lärt honom att “skynda eftertänksamt”.

Gör din bakläxa

På frågan vad han skulle råda andra företagare och entreprenörer som står inför en liknande situation, blir svaret att göra sin bakläxa och ta tid att sörja.

“Det är jobbigt att gå i konkurs. Försök att inte gräva ner dig, men se till att faktiskt sörja förlusten. Sedan göra en analys. Vad fan var det som hände? Sedan bestämmer du dig för att aldrig hamna där igen.”

Om han ångrar något?

“Det är klart att jag hade kunnat stanna kvar i IT-branschen och levt ett gott liv, men då hade jag aldrig haft så här kul. Har jag gjort missar på vägen, absolut. Men jag ville gå min egen väg och kommer fortsätta göra det”, säger han. 

Relaterad läsning:

ANNONS

Konkursen där 200 miljoner gått upp i rök

Sveriges dystra facit: Konkurser för miljarder

Experter: Gör så här om konkursen närmar sig

Läs även:

Burgerdudes listar: Sveriges bästa hamburgare

Missa inte:

Detaljen som får vinet att smaka bäst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]