Det har fungerat i Egypten och Jemen. Nu ska det testas här. EU satsar 50 miljoner kronor på ett Malmö-projekt om att bygga hus av lera.
EU-satsning: Nu ska vi bygga hus i lera
Mest läst i kategorin
De senaste åren har vi sett ett uppsving för den traditionella metoden att bygga i trä.
Flera innovativa projekt, i Sverige och utomlands, har gällt trähus på höjden och bredden.
Nu handlar det om nästa steg mot framtiden – och den är kladdig.
EU satsar 50 miljoner kronor på ett fyraårigt projekt där bland annat forskare i Malmö ska utreda hur man kan bygga hus av lera.
Pyramider och moské
Erkänn att du tog en snabbkoll på dagens datum för att se att det inte är 1 april?
Men den teknik det handlar om har byggt pyramider i Egypten, lerskyskrapor i Jemen och världens största lerbyggnad, den stora moskén i Djenne i Mali.
Det handlar om att bygga lättviktsväggar helt och hållet av naturliga och förnybara material.
Forskningsprojektet Loam Walls with Algorithmically Generated 3D Natural Reinforcement, Algoloam, ska utveckla väggar gjorda av jord och ”biobaserade fiberbiprodukter”.
Senaste nytt
Nio miljoner till Malmö
9 av projektets 50 miljoner går till Marwa Dabaieh, professor vid Malmö universitet och arkitekt, som arbetat i 20 år kring hållbar och miljömedveten arkitektur.
”Det unika med detta projekt är att vi ska utveckla 3D- förstärkning för lerväggar så att strukturen blir stabil. Lera är inte så robust som andra material, det klarar kompression men inte spänningar”, säger Marwa Dabaieh.
”Lera är tvärtemot vad folk tror inte förnybart. Det finns överallt och vi går på det varje dag, men det är sediment som skapats under miljoner år. Det är naturligt men inte förnybart”, tillägger hon.
Vass möjlighet
Enda begränsningen är att byggmaterialet ska vara biologiskt nedbrytbart och förnybart.
”Vi kan börja med vass och andra material som halm eller restprodukter som risskal. Men det ska vara material som inte går att äta eller som kan användas till andra viktiga saker. Helst inte heller material som man måste odla, som hampa”, påpekar Marwa Dabaieh.
Vad säger byggföretagen?
”Vi har bra industripartners med i projektet, men jag vet inte hur intresserade de stora byggföretagen är av lera. Det finns inte mycket pengar i lera. Men om de tänker smart så hittar de en ingång”, konstaterar Malmö-professorn.
Till sist:
Om någon undrar om det görs några modeller av eventuella projekt – och om de i så fall i logikens namn görs i modellera, så är den frågan ännu inte utredd.
Läs mer:
Svenska byggtrenden som erövrar världen. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.