Dagens PS

Sårbar demokrati i blickfånget

Valhemligheten riskerar att röjas när de som ska rösta tvingas att öppet plocka på sig valsedlar framför ögonen på andra
Valhemligheten riskerar att röjas när de som ska rösta tvingas att öppet plocka på sig valsedlar framför ögonen på andra
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 01 juni 2018Publicerad: 01 juni 2018

Birro, som refererar GP, skriver om att din röst i valet i höst kan blottläggas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Integrationen – hett stoff

Allt som rör integrationen är sprängstoff i året valrörelse. Det flyger både fakta och överdrifter i luften. Det är svårt att hitta en balans i debatten.

DI försöker i dagens ledare: “Flyktingar från det forna Jugoslavien, Etiopien och Eritrea har haft mycket lättare att komma in snabbt på arbetsmarknaden. Men för dem som kommer från Mellanöstern, Afghanistan och Somalia tar det längre tid. De här resultaten väcker en del frågor när det gäller de många som har kommit till Sverige under de senaste åren. Det kommer alltså att ta lång tid innan de kommer i arbete.”

ANNONS

Senaste nytt

“Lägg eländet i damm och flis för gott”

Smålandsposten skriver, med återhållen ilska, om detta med att facket ihärdigt försöker få sina medlemmar att rösta “rätt”, det vill säga på S, i valet i höst: “Den svenska offentlighetens kulturmiljö är allt annat än en upplyftande syn när sådant här murket arv från den socialdemokratiska hegemonins tid blottas i solljuset. Förhoppningsvis blir valet 2018 den rejäla stöt som lägger eländet i flis och damm för gott.”

Lortgrisar förpestar naturen

Tillvaron är ju både den stora världen, de stora frågorna och den lilla världen med de något mindre frågorna.

Aftonbladet kliver ner några våningar i dagens ledare och fokuserar på nedskräpningen: “Den totala mängden hushållsavfall uppgick förra året till 4 782 440 ton. När det går bra för Sverige köper vi mer och därmed kastar vi mer. Ju rikare vi blir desto lättsinnigare, avfallsökningen följer faktiskt BNP-tillväxten.
På sikt kan vi förstås inte fortsätta på det här viset. Vi lever ett rörligare liv i dag och då måste producenterna följa konsumenterna och inte tvärtom.”

ANNONS

Sårbar demokrati

Långsamt tycks valrörelsen gnissla igång. Allt fler ledartexter skriver om valet som bara är en sommar bort.

GP skriver om valsystemet, om hur sårbar en demokrati kan vara: “Valhemligheten riskerar att röjas när de som ska rösta tvingas att öppet plocka på sig valsedlar framför ögonen på andra. Detta och andra brister behöver åtgärdas inför framtiden för att säkerställa det svenska valsystemets stabilitet.”

Initierat om skolan

Det är alltid en sann fröjd att läsa The Guardian. Välskrivna texter om dagsaktuella frågor med internationell blick uppskattas. I dag skriver tidningen om de usla brittiska skolorna och det något märkliga perspektivet från en del föräldrar med barn i skolorna: “It says something about life in modern Britain that in response to the change, many parents’ main anxiety was the prospect of their children losing out on a hot meal; so it was decided to close the school doors after lunch.”

Dagens Snackis:

En ny podcast ser dagens ljus. Johan Stael von Holstein och Douglas Roos är två gäster i Dagens PS-podden, som lanseras i dag, fredag. Undertecknad är programledare och det är ett sant nöje att som poet och författare få tillträde till den värld som går under namnet näringslivet. In och lyssna. Finns där du hittar dina podcasts.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS