Marcus Birro vaskar och ger ur morgonpressens ledarsidor.

ANNONS

Ständigt denne Trump…

Donald Trump måste vara den mest föraktade, förlöjligade och hånade presidenten någonsin. Inte minst svensk media har ägnat mycket tid åt att hånfullt skaka på sina huvuden. Ibland med all rätt, ibland med något mindre rätt.

För samtidigt har Trumps stil givit en del angelägna resultat som exempelvis närmandet mellan Syd- och Nordkorea.

När det gäller Iran-avtalet verkar de flesta ändå överens om att det är en dålig sak.

Så här skriver Dagens Industri genom Frida Wallnor: ”Vi ska också komma ihåg vem vi har att göra med. Trump är ju känd för sin förhandlingstaktik, där han alltid tycks gå ut hårt för att i senare faser vara kompromissvillig. 1 juni löper undantaget från stål- och aluminiumtullarna ut. EU har alltså redan en pågående handelsförhandling med USA, varför sista ordet knappast är sagt. 1996 var EU och USA på liknande kollisionskurs, den gången kring USA:s embargo mot Kuba samt sanktioner mot Libyen och Iran.”

Moderaterna och välfärden

I dag träffas Moderaterna i Göteborg för ett så kallat Sverige-möte.

ANNONS
ANNONS

Ett av partiets viktigaste frontlinjer är arbetslinjen.

Frågan om välfärd och företagande är intressant. Det gäller att få en relativt lagom dos av båda. Om företagande genererar pengar till det gemensamma tror jag människor har större förståelse för stora vinster än om pengarna försvinner in i märkliga transaktioner eller går in direkt till ägarna.

Expressen skriver i sin ledare om att MUF är mer klarsynt än partiledningen: ”Det finns moderater som inser detta. I onsdags gick MUF-ordföranden Benjamin Dousa (M) till frontalangrepp mot borgerlighetens marknadsdyrkan i DN.. Varför har ingenting gjorts åt friskolereformen sedan den sjösattes för 26 år sedan, undrade han. Det finns ju så allvarliga problem med reformen.

Dousa kritiserar den borgerliga reflexen att avfärda all kritik mot skolmarknaden. Sedan kommer bredsidan:

’Jag menar att många tongivande politiker inom borgerligheten har gått skolkoncernernas ärenden i stället för att verka för ett så välfungerande skolsystem som möjligt.’

Den kritiken borde varje seriös borgerlig politiker ta på blodigt allvar. Vems ärenden är det man går, i första hand – medborgarna eller företagens? Det går inte att sätta båda först, deras intressen är inte identiska och ibland rent motstridiga.”

ANNONS
ANNONS

Socialdemokratiskt hyckleri

Det socialdemokratiska dubbelspelet i en rad frågor upprör folk. Det kan gälla synen på Israel/Palestina, att smutskasta SD men ändå anamma deras politik eller att samtidigt fördjupa samarbetet med USA och med andra handen fördöma tankarna på gemensam sak med Nato.

DN skriver i sin ledare: ”Hyckleriet präglat socialdemokratin. Neutralitetspolitiken var en täckmantel för ett hemligt samarbete med USA och andra västmakter. När Sovjetimperiet föll gick Sverige in i Natos partnerskap, där vi så småningom kunde göra allt med våra allierade utom att betala entrébiljetten. Riksdagens solidaritetsförklaring från 2009, som stipulerar att Sverige ska hjälpa sina vänner och tvärtom, var en försenad spik i kistan för alliansfriheten.”

Dagens snackis:

Sommaren som dundrade in som en stridsvagn av sol. Ulf Lundell sjunger om tiden mellan hägg och syrén som hans lyckligaste. I år är den några timmar lång. Den sena våren blev försommar och allt blommar på en gång. Vår längtan efter sol och värme har aldrig varit så lång som i år känns det som….