Dagens PS

Därför talar du och din chef olika språk

"Män är från Mars, kvinnor är från Venus"? På ett liknande sätt förhåller det sig mellan chefer och anställda, enligt en färsk undersökning.
"Män är från Mars, kvinnor är från Venus"? På ett liknande sätt förhåller det sig mellan chefer och anställda, enligt en färsk undersökning. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Har du en tondöv chef, eller är det kanske bara du som anställd som missuppfattar allt – hela tiden? Här kommer undersökningen som avslöjar chefernas blinda fläck.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Män är från Mars, kvinnor är från Venus”, konstaterade den amerikanske författaren John Gray i boken med samma namn 1993.

På ett liknande sätt förhåller det sig mellan chefer och anställda, som inte sällan tenderar att tala olika språk.

Ett dilemma som understryks av en nyligen utförd undersökning av Gallup.

Olika uppfattningar

Här framgår det med stor tydlighet att det råder betydande skillnader i hur chefer och anställda uppfattar sina interaktioner.

I undersökningen, som spänner över 2 700 chefer och 12 700 medarbetare, anser närmare 60 procent av cheferna att de är bra på att lyfta sina team och deras framgångar.

Dessvärre håller endast 35 procent av de anställda med, vilket visar på något av en blind fläck bland dagens ledare, skriver Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Bristande feedback

Vidare upplever 50 procent av cheferna att de är konsekventa i sin feedback och konstruktiva kritik veckovis. En kontinuitet som endast 30 procent av de anställda enligt undersökningen instämmer i.

ANNONS

Framför allt en återkommande misstolkning som inte bara naggar förtroende och tillit i kanterna, utan även påverkar arbetsprestationerna.

Omvänt tillhör tydlighet och lyhördhet de mest efterlängtade egenskaperna hos chefer, och här brister alltså många.

“Erkännande sker inte så ofta som chefer tror, eller så levereras det inte på ett minnesvärt sätt för anställda”, konstaterar Ben Wigert i Gallup-rapporten.

Minskad produktivitet

För högpresterare, som inte sällan bidrar oproportionerligt mycket till produktiviteten, kan bristande erkännande få dem att lämna företaget.

Att som chef förbise det hårda arbete de anställda de facto lägger ned kan leda till utbrändhet – och i förlängningen minskad produktivitet.

Det senare en detalj, som enligt ytterligare en undersökning utgör ett stort bekymmer för dagens chefer, som uppger att låg produktivitet är deras största utmaning.

En aspekt som givetvis inte kan förringas. Likväl tycks chefer ha större problem än så.

Oavsiktliga chefer

ANNONS

Till saken hör nämligen att personer i ledande positioner generellt lever i villfarelsen att de främjar en samarbetsinriktad miljö och sund kultur, när de i själva verket gör det motsatta.

Skälen till detta är fler.

Dels är många chefer så kallade “oavsiktliga chefer” utan formell erfarenhet. I tillägg till det ignoreras ofta deras förfrågningar om utbildning.

Vidare uppger endast 36 procent av cheferna att de mottar formell feedback kring sin prestation, vilket genererar i att de har svårt att engagera och hantera anställda.

Utbildning och stöd

Sett till dessa aspekter skulle följaktligen många knutar kunna lösas om fler företagsledare tillhandahöll utbildning och stöd för chefer så att de i sin tur kan förbättra engagemanget på arbetsplatsen.

En konklusion som Wigert dragit i sin rapport.

“Att ändra hur människor hanteras är kanske det enklaste sättet att öka produktiviteten inom organisationer”, säger han.

Läs mer:

ANNONS

Veckans citat: Så vet du att du är en bra chef. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & Finans

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

02 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]