Dagens PS

Chefer inom offentlig sektor mår sämre

chefer
Chefer inom den offentliga sektorn tvingas som regel axla ett tungt personalansvar. (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022

Tungt personalansvar, otillfredställande arbetsuppgifter och en större utsatthet för sexuella trakasserier gör att chefer inom den offentliga sektorn mår allt sämre. Det visar en färsk rapport från Jobbhälsoindex, rapporterar Chef. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt rapporten som bygger på svaren från 9500 personer är chefer inom offentlig sektor överlag mindre nöjda med sin situation än sina medarbetare. De mår även sämre än sina kollegor inom den privata sektorn, vilket delvis har sin förklaring i att chefer inom offentlig sektor tvingas axla ett större personalansvar.

Jobbhälsoindex visar att 32 procent av de offentlighetsanställda kan ha ansvar för upp till hundra personer, vilket kan jämföras med 24 procent bland de privatanställda, som dessutom ser ut att trivas bättre på sin arbetsplats över tid.

Större risk för sexuella trakasserier

Som tillägg till det tycks riskerna att utsättas för sexuella trakasserier mer vanligt förekommande inom den offentliga sektorn, liksom sömnproblem.

Det senare något som möjligen kan härledas till de offentliga organisationernas uppbyggnad och det demokratiska systemet.

“Då offentlig verksamhet är politiskt styrd, finns alltid en opposition som är ’emot’, vilket säkert kan upplevas som påfrestande inte minst för chefer”, säger Lars Hjalmarsson, som står bakom rapporten.

Aspekter som troligen genererar stress och påverkar trivseln i stort, skriver Chef. 

Läs även: Senaste arbetstrenden: ”Quiet Quitting”

ANNONS

Läs även: Skynda långsamt – gör karriär snabbare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS