Frågan kan ställas; finns det någon gräns för vad man kan stjäla? Vid Hällaryds kyrka i Karlshamn är man beredd att svara ”nej” på frågan.
Bestulna på sitt namn för skrotvärdet


Mest läst i kategorin
I maj kunde Dagens PS berätta att sju av tio religiösa församlingar i Sverige utsatts för någon typ av brott under det senaste året.
Forskare vid Marie Cederschiöld högskola, undersökte 1 184 församlingar både bland frikyrkor och i Svenska kyrkan och kom fram till den höga siffran.
Sju av tio svenska kyrkor utsatta för brott. Dagens PS
Egendomsbrott vanligast
Två tredjedelar av församlingarna har drabbats av egendomsbrott, där ekonomisk brottslighet, elektroniska angrepp och inbrott är vanligast.
Fyra av tio församlingar har utsatts för någon typ av våldsbrott. De är främst riktade mot personer och den vanligaste formen för dem är hot och hat i digitala miljöer, enligt forskarna.
Säkerhetsläget påverkar hur församlingar uttrycker sig och agerar, visar resultatet. Var fjärde församling med sociala mediekonton har avstått från att publicera inlägg av säkerhetsskäl. Framför allt anser sig judiska och muslimska församlingar extra utsatta.
Kyrka delade ut mat till hemlösa – fick böter. Dagens PS

Stal namnen från gravstenar
Nu tar brottsligheten på området ännu ett steg och når ett område ingen tidigare har hört talas om.
Kyrkans tidning rapporterar att ett 20-tal gravstenar vid Hällaryds kyrka utanför Karlshamn bestulits på sina bokstäver.
Under en natt har någon eller några hackat loss metallbokstäver från ett stort antal gravstenar och försvunnit med dem. Det handlar om bokstäver i mässing, brons eller koppar.
”Meningslöst och upprörande”
”Dumt, meningslöst och upprörande”, säger Henrik Lindén, kyrkoherde i Karlshamn.
”Bokstäverna kan inte vara värda mycket som skrot, men det är upprörande eftersom man tagit bort namnet, suddat ut den personliga identiteten så att bara en tom sten återstår”, tillägger han.
Det hela är polisanmält och utreds som skadegörelse och stöld. Enligt kyrkan ska ett vittne ha sett någon del av brottet på avstånd.
Föreslår bladguld
Om det inte är något stort värde i de stulna bokstäverna, kan det däremot bli dyrt för de anhöriga att återställa och först möjligt efter ett möjligen invecklat försäkringsärende.
”Under tiden har vi föreslagit de drabbade att kanske försöka fylla i bokstäverna med bladguld i stället”, säger Henrik Lindén.
Evigt liv? I vart fall ett recept som håller. Dagens PS
Kremering tvingar begravningsföretag att förnya sig. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.