Länsstyrelsen stoppar Greenna Mineral AB som vill börja bryta jordartsmetaller vid Vättern. Ansökan är för dålig, menar den.
Bakläxa för gruvsatsning: "Gör om och gör rätt"


Mest läst i kategorin
I skogs- och jordbruksområdet nära Norra kärr vill gruvföretaget Greenna Minerals bryta jordartsmetaller.
Bolaget har stött på starkt lokalt motstånd och nu tar man hem en etappseger, konstaterar Corren.
Länsstyrelsen underkänner den ansökan för en koncession som Greenna Mineral AB lämnat in och vill att staten ska begära kompletteringar kring hur gruvbrytningen kan påverka mark och vatten.
EU säger ja: LKAB får snabbspår för omstridd gruva. Dagens PS
Saknar svar i ansökan
Länsstyrelsen tycker för övrigt att gruvbolaget i sin ansökan undviker att svara på en lång rad punkter i hur gruvbrytningen påverkan natur- och kulturvärden.
Jonas Källming, avdelningschef för miljö och natur hos länsstyrelsen, påpekar att det inte är länsstyrelsen utan Bergsstaten som avgör frågan.
Bergsstaten är den myndighet som handlägger ärenden kring prospektering och utvinning av mineral.
”Vi har bedömt innehållet i den sökandes miljökonsekvensbeskrivning. Vi har tidigare varit med på ett samråd om planerna. Vi hade där en del input om vad som ska finnas med. En hel del i deras ansökan har vi inga synpunkter på. Men vi har listat de saker vi tycker saknas, och en del av dem hade vi redan nämnt på samrådet”, säger Jonas Källming till Corren.
Ännu ett svenskt gruvprojekt i fara. Dagens PS

Vill ha svar innan beslut om gruva vid Vättern
Länsstyrelsen radar upp sju punkter kring varför man avstyrker Greenna Minerals ansökan om bearbetningskoncession.
Det gäller naturvärden i allmänhet men även specifika värden kring Vättern och markområdet vid Norra Kärr. Länsstyrelsen saknar dessutom utredningar av hur fisket påverkas och lyfter även de geologiska effekterna för motorvägen E4 när grundvattnet väntas sänkas av gruvdriften.
”Det är alltså inget ja eller nej till gruvan i sig. Det kommer först i ett senare steg. Då ska det göras en miljöprövning av gruvdriften som verksamhet. Då krävs ytterligare undersökningar och då är det Mark- och miljödomstolen som begär in yttranden både från bolaget och från olika myndigheter”, säger Johan Källming.
Även länsstyrelsen i Jönköpings län har lämnat ett liknande svar till Bergsstaten.
Fick tillstånd tidigare
Redan 2009 fick kanadensiska Tasman Metals, senare med namnet Leading Edge Materials, undersökningskoncession i området och började provborra.
Bolaget hittade yttrium, zarkonium och dysprositum och fick klartecken att borra på allvar. Det beslutet överklagades men tillståndet utnyttjades inte utan förföll.
2021 tog Greenna Minerals upp planerna igen, men mötte samma starka lokala motstånd.
Äntligen – en svensk gruva som går i mål. Dagens PS
Kina drar åt tumskruvarna – nu står hoppet till svenska gruvor. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.