Dagens PS

2022 – högre matpriser i Sverige

Vete
Spannmål är en av alla matvaror som stiger i pris (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 02 feb. 2022

Svenska matpriser kommer att stiga under året som kommer. Anledningen är att produktionskostnaderna ökar kraftigt för livsmedelsföretagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Livsmedelsföretagens kostnader har sällan varit så höga som 2021. Branschorganisationen Livsmedelsföretagens 800 medlemsföretag vittnar om allmänt dyrare råvaror. Priset stiger på spannmål, raps, majs, soja och kött och mycket annat.

Dessutom har både förpackningar, el och drivmedel ökat. Inte ens efter den torra sommaren 2018 påverkades priserna så mycket.

Nu kommer matpriserna att öka, även för konsumenterna, tror många livsmedelsföretag.

Carl Eckerdahl, chefsekonom på Livsmedelsföretagen säger att situationen är ovanlig.

”I en vanlig situation kanske transportkostnaderna går ned medan förpackningarna går upp, men just nu är precis samtliga pilar uppåtpekande när det gäller kostnaderna”, säger han till Sveriges Radio.

Matpriser permanent höga

Företaget HK Scan berättar om stora kostnadsökningar under de två föregående kvartalen 2021. Redan nu har matpriserna stigit en del för konsumenterna, men vd:n Lars Appelqvist tror att ökningen kommer att bli ännu mer tydlig framöver.

”Vi ser att kostnaderna behöver flyttas framåt mot konsument”, säger Lars Appelqvist till Sveriges Radio.

ANNONS

Han menar att våra matpriser kommer att parkera sig på en högre nivå under lång tid framöver. Snart kommer bönderna att behöva ta ut högre priser för sin produktion.

”Vi ser ju strukturella utmaningar som vi har, både när det gäller drivmedel men också elproduktion som inte kommer att lösas på decennier. Då är det svårt att se att det kommer ned tillbaka, utan det får vi nog vänja oss vid en högre kostnadsnivå i samhället i stort”, säger Lars Appelqvist.

Läs också:

Elpriserna: Flaskhalsavgifter ökar krav på återbäring
Experten: Därför kan bränslet bli ännu dyrare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS