Nätmäklaren Nordnets fondsparare har riktat in sig på tillväxtmarknadsfonder och globalfonder under april, men favoriten var Spiltans Aktiefond Investmentbolag.

ANNONS

”Den har blivit något av en institution i många sparares portföljer, liksom investmentbolagen generellt. De karaktäriseras nu av fallande rabatter och höga premier, och jag tycker man ska tänka till både en och två gånger innan man köper ett bolag till skyhög premie. Men fonden erbjuder riskspridning och investmentbolag som sådana är fortfarande en mycket god investeringsidé”, säger sparekonom Frida Bratt.

Flera tillväxtmarknader ligger efter i återhämtningen, vilket kan göra att det finns mer att hämta där. Däremot säljer spararna rena Kinafonder. Det finns en oro för tillbakadragna stimulanser i Kina, samtidigt som techfrossan under våren slagit hårt mot kinesiska teknikbolag, säger Frida Bratt.

Även kring de tidigare så populära nordiska teknikbolagen tycks intresset börja svalna något.

”Ny teknik-fonder har prenumererat på köptoppen, och har gett extremt bra avkastning framför allt under förra året. I april ser vi dock en liten tendens till avtagande intresse. Spararna har länge hållit kvar vid dem trots rotationen mot cykliskt, men kanske ser vi nu början på en vändning.”

På säljlistan fortsätter fonder med fokus på förnyelsebar energi att dominera.

ANNONS
ANNONS

”Förnyelsebar energi gick som tåget i höstas, men i takt med att utvecklingen nu i stället sackat efter har också spararnas intresse avtagit.”