Dagens PS

Sprid dina risker: Så kan du välja globalfond

Globalfond
Vad ska man tänka på när man väljer globalfond? Globalfonder ger lättillgänglig riskspridning i din portfölj, men hur ska man välja fond? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 nov. 2024Publicerad: 05 nov. 2024

Vill du sprida din risk utanför Sveriges gränser? Då kan globalfonder vara en lämplig lösning. Ta del av några grundläggande tips och tankar innan du väljer globalfond.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du en av de som har en övervägande majoritet blågula investeringar? Det behöver inte vara fel, men om du funderar på att sprida risken och investera i andra delar av världen så kan en globalfond vara ett smidigt alternativ.

Att spara i en globalfond erbjuder diversifiering genom investeringar i aktier från olika länder, vilket minskar risken i ditt sparande. Det ger också tillgång till tillväxtmarknader, professionell förvaltning, valutaspridning och ofta lägre kostnader – även om det är något man får hålla koll på när man väljer fond.

“Jag tycker att man ska vara medveten om att en globalfond innebär en stor exponering mot den amerikanska ekonomin och dollarn. Men det behöver inte vara dåligt, det har ju varit väldigt bra de senaste åren. Hur det går framöver vet däremot ingen, så därför är det viktigt att spara på ett sätt som man tror på långsiktigt”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza om risker kopplade till globalfonder.

Ekonomens råd: “God riskspridning med låga avgifter”

Vi bed Philip på Avanza att komma med några råd till den som överväger en placering i en globalfond.

“Om du bestämt sig för att investera i en globalfond för ett långsiktigt sparande tycker jag att du först ska fundera på om du vill betala en högre avgift för möjligheten att få mer avkastning än genomsnittet men med risken att det går sämre. Om inte kan du välja en indexfond som följer ett jämförelseindex”, skrev Philip angående hur man kan tänka kring valet av globalfond och fortsatte:

“Därefter kan du jämföra ett par olika fonder för se om de investerar på precis samma marknader. Även om globalfonder låter globala så investerar de flesta bara i så kallade utvecklade länder.”

ANNONS

Senaste nytt

Globalfond sällan helt global

Han vill även göra fler medvetna om att en globalfond sällan är särskilt global, och att de olika alternativen i olika grad är koncentrerade på exempelvis USA, Europa eller andra delar av världen.

ANNONS

“Fördelen med en globalfond är att det ger en god riskspridning och det finns många alternativ med låga avgifter. Men även om det låter brett att få exponering mot hela världsekonomin så ser inte riskspridningen ut som man kan tro. USA utgör över 70 procent av många globalfonder”, skrev Philip Scholtzé.

Han tilläger att en globalfond kan vara en bra bas i en fondportfölj som kompletteras med andra innehav.

“En globalfond kan utgöra en bas i en fondportfölj som sedan kan kompletteras med andra fondkategorier som man tror på långsiktigt. Men det är inget måste, välj en strategi som du tror på och som passar dig.”

Philip Scholtzé
Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza. (Bild: Avanza)

Läs även: USA-valet: Så ska du tänka kring din portfölj. Realtid

Snabb jämförelse av populära globalfonder

Nedan listar vi några av de populäraste och största globalfonderna i Sverige och jämför några av nyckeltalen. För dig som vill göra egna jämförelser rekommenderar vi Avanzas eller Nordnets fondlistor.

Vi har valt att jämföra fem fonder med många ägare på Avanza och Nordnet, och lyfter fram några likheter och skillnader mellan dessa.

Avanza Global

ANNONS

Avanza Global får ändå sägas vara en väldigt populär globalfond, med omkring en halv miljon ägare på Avanza och ett förvaltat kapital på över 30 miljarder kronor.

Fonden har en mycket låg avgift på under 0,1 procent och har avkastat 51 procent på tre år.

“Avanza Global är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för Morningstar® Developed Markets TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select Index. För att uppnå det placerar fonden i aktier som återfinns i indexet”, skriver Avanza själva om fonden.

Nordnet Global Index

Nordnet Global Index har omkring 20 000 ägare och är en av de populäraste globalfonderna hos nätmäklaren Nordnet.

Avgiften ligger på 0,2 procent och fonden har avkastat 49 procent på tre år.

Fonden är också en indexfond som strävar efter att följa indexet MSCI World ESG Leaders Index (Bloomberg-kortnamn: NGSINU). Det är ett aktieindex som är representativt för marknaderna med stora och medelstora bolag i 23 utvecklade länder. 

Länsförsäkringar Global

Fonden är en indexfond som placerar i globalt i aktier inom olika branscher. Målsättningen är att efterlikna utvecklingen på de globala aktiermarknaderna som fonden placerar på.

ANNONS

Den har över 350 000 ägare på Avanza och en avgift på 0,23 procent. De senaste tre åren har den avkastat 56 procent.

Spiltan Global

Spiltan sticker ut bland de fem listad fonderna. Det är en globalfond som har en betydligt lägre exponering mot USA, där de tre tidigare nämnda fonderna har över 70 procent av sitt innehav där.

Fonden tillhör de mest populära på både Avanza och Nordnet och förvaltar samtidigt minst kapital, omkring 13 miljarder kronor. Den har också en lite högre avgift, på 0,5 procent. Fonden har också bäst avkastning av de fem listade fonderna, på drygt 60 procent.

Fonden investerar i ett urval av cirka 30 stycken investmentbolag runt om i världen, genom vilka du blir delägare i ett stort antal bolag. Genom investmentbolagen får du en geografisk exponering som liknar globalindex samt en god spridning över olika branscher. 

AMF Aktiefond Global

Sist ut på vår korta lista är AMF Aktiefond Global. Den är också en av de populäraste hos nätmäklarna. På tre år har den levererat en avkastning på 44 procent med en avgift på 0,5 procent.

AMF Aktiefond Global placerar framför allt i utländska aktier med tonvikt på USA och Europa. Andelen svenska aktier motsvarar ungefär den svenska börsens storlek i förhållande till börserna i USA och Europa.

Kommentar om populära globalfonder

ANNONS

Gemensamt för de ovan nämnda fonderna är att de alla har en stor exponering mot USA, även om det varierar hur man investerar där. Vissa följer olika index, andra investerar i investmentbolag för att nå de olika marknaderna.

Samtliga nämnda fonder har förhållandevis låga avgifter, även om det skiljer mellan indexfonderna som erbjuder ännu lägre avgifter.

Gör gärna din egen jämförelse, och var noggrann med att välja en fond som matchar den risknivå och investeringsfilosofi som passar dig.

Vi avslutar med en sista kommentar från Philip Scholtzé på Avanza:

“Sist men inte minst ska du ta hänsyn till avgifterna. Hittar du två likvärdiga fonder som du gillar tycker jag du ska ta den billigaste. Och kom ihåg att avkastningen alltid presenteras efter avdragna avgifter.”

Läs även: 15 fonder du kan äga livet ut. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]