Pensionsfonder måste vara ”extremt försiktiga” när de gör investeringar där kapitalet sitter fast och inte snabbt är tillgängligt, varnar OECD.

ANNONS

Stigande räntor och fallande aktiekurs har förändrat bilden av hur pensionssystem och fonder investerar.

Alternativa placeringar i infrastrukturprojekt och private equity har gett fördelar i det här läget men nu varnar OECD för utvecklingen, skriver Financial Times.

Pensionsfonder bör vara ”extremt försiktiga” med den här typen av investeringar i illikvida tillgångar eftersom situationen i världsekonomin gör att fonderna snabbt kan behöva få tillgång till kontanter, varnar OECD.

Nya val när börsen faller

När vi under det senaste året sett aktiekurserna falla har pensionsfonder valt att satsa  hårt på andra typer av placeringar.

Men sådana investeringar är i allmänhet illikvida, vilket innebär att fonderna inte snabbt kan omvandla dem till kontanter om det behövs.

Det senaste decenniet har den beredskapen inte behövts på samma sätt men Storbritanniens pensionskris i oktober visar hur en kraftig räntehöjning snabbt kan förändra bilden och behoven, påpekar OECD.

ANNONS
ANNONS

”Det finns ett krav nu på större flexibilitet i regleringen för att tillåta [avgiftsbestämda] system att investera i illikvida och infrastruktur och det är bra”, säger Pablo Antolin, chefsekonom vid den privata pensionsenheten i OECD Financial Affairs Division.

”Men vi måste också vara extremt försiktiga eftersom likviditetsfrågor är mycket viktiga i hanteringen av investeringsstrategier.”

”Saknar kompetens”

OECD varnar också för att små och medelstora fonder inte har den nivå av bedömningskompetens som behövs i det läge vi har.

”När du har en stor pensionsfond, med ett stort investeringsteam, som är mer kvalificerat, har de råd att göra de valen och bedöma de illikvida ganska bra för att introducera dem”, säger Antolin.

”Men små och medelstora pensionsfonder kan inte och de behöver de finansiella instrumenten för att investera. . . Vad vi har sett är att det inte finns många finansiella instrument där ute för att bedöma illikvida investeringar och investeringar i infrastruktur.”

Nästan hälften av de offentliga pensionsfonderna globalt med mer än 3 miljarder dollar i tillgångar, planerar att öka sin exponering mot alternativ, enligt en nyligen genomförd undersökning från Official Monetary and Financial Institutions Forum (Omfif).

ANNONS
ANNONS

Tillgångar som skyddar mot inflation, inklusive infrastruktur och vissa fastigheter, var bland de mest eftertraktade, enligt undersökningen.

Mindre flexibelt

”Med tanke på denna skarpa överprestation och kvardröjande oro bland [globala pensionsfonder] om inflation, är det ingen överraskning att det finns aptit att gå längre in i reala tillgångar och private equity”, konstaterade Omfif men inte utan att skicka med en varningsflagg;

”Att jaga högre avkastning på relativt illikvida marknader ger fonder mindre flexibilitet att ändra sina strategier i framtiden. Den senaste brittiska pensionskrisen visar att det är nödvändigt att hålla likvida tillgångar som ett sätt att omedelbart kunna samla pengar i dåliga tider.”

Läs även: Rekordår för premiepension: ”Höjs mellan 15 och 37 procent” [Dagens PS]