Indexfonder blir alltmer poppis och flera indexfonder presterar också bättre än sitt jämförelseindex – lista över vinnarna.

ANNONS

De senaste tio år har indexfonder blivit rejält poppis och enligt Fondbolagens förening beräkningar är knappt 19 procent av fondkapitalet i aktiefonder i Sverige placerade i indexnära fonder, skriver Placera som listar de indexfonder som spöat sitt jämförelseindex de senaste fem åren.

Utbudet av indexfonder är brett, förvaltningsavgifterna är låga och investerare kan räkna med, skriver Avanza-ägda Placera, ”att få en avkastning som avviker lite från det underliggande indexet”.

På Avanzas fondplattform finns 77 fonder och i artikeln görs en sammanställning med hänvisning till Morningstar och Avanza över de elva indexfonder som avkastat bäst de senaste fem åren.

Dessa indexfonder toppar listan

I topp kommer Handelsbanken USA Index Criteria och SPP Aktiefond USA A SEK med en avkastning på 135 procent under femårsperioden.

Trea på listan är SEB USA Indexnära D USD – Lux utd, som uppges ha avkastat 130 procent.

ANNONS
ANNONS

Fyra är Swedbank Robur Access USA A (+126 procent) och femma Öhman Etisk Index USA A (+125 procent).

Övriga sex indexfonder har alla avkastat mellan 112 och 124 procent.

Vissa indexfonder har, framgår det, ingen eller nästan ingen avgift alls. Det och hur de förvaltas rent placeringsmässigt påverkar avkastningen.

Men även ESG-trenden spelar in, konstaterar Placera.

”Numer är det snarare en regel än ett undantag att en indexfond följer ett index som fondbolaget sedan väljer att exkludera ett antal bolag från om de inte uppfyller fondbolagets policy för ESG- och hållbara investeringar.”

Läs hela artikeln.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Fondförmögenheten nu rekordhöga 6 706 miljarder [Dagens PS]

Läs mer: Här är vinnarna bland Avanzas globalfonder [Dagens PS]

Läs vidare: Fondsparare dumpade råvaror i november [Dagens PS]