Efter en tillfällig uppgång under sommaren pekar trenden för småbolagsfonderna åter nedåt. En titt på de femton sämsta fonderna visar att tio av dem är inriktade på svenska småbolag, skriver Privata Affärer.

ANNONS

Att det just nu går trögt för svenska småbolagsfonder beror delvis på att börsklimatet försämrades drastiskt under augusti månad. Något som genast färgade av sig på småbolagsfonderna som i dag ligger betydligt sämre till än för en månad sedan.

En annan förklaring är att småbolagsfonder är känsliga för stigande räntor. Något som varit påtagligt i år när den amerikanska långräntan återkommande har förändrats och kursutvecklingen med den.

Förnyad ränte- och inflationsoro

En som fått känna av den trenden är förvaltaren Jon Hyltner på fondbolaget Enter, som förlorat 10 procent på sin småbolagsfond den senaste månaden.

”I juli när långräntan gick ned hade småbolagsfonder en kraftigt positiv avkastning, inklusive vår egen fond. Nu har vi fått en förnyad ränte- och inflationsoro och då har utvecklingen varit omvänd”, säger han till Privata Affärer. 

En nedåtgående spiral som enligt Hyltner kan vända om och när aktiemarknaden styrs mer av bolagens vinstutveckling än den amerikanska långräntan. Ett skifte som i sin tur hänger på vilken väg inflationen tar och hur centralbankerna reagerar.

Något som kan vara svårt att förhålla sig till som bolag, enligt Hyltner.

”Vi har ett långsiktigt tänk i vår förvaltning. När det blir omvärderingar i det som vi anser vara attraktiva innehav så ökar vi på dem. Det är så otroligt svårt att komma rätt i den här gungan kring hur marknaden handlas kortsiktigt. Vi fokuserar på vad vi tror om de enskilda bolagens vinstutveckling och värdering på lång sikt, säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Avanza: Investor populär på svag augustibörs [Dagens PS]

Läs även: Aktieproffs hissar hårt blankad aktie [Dagens PS]