Turerna kring den kinesiska fastighetsjätten Evergrande, som har en enorm skuldsättning, blev den utlösande faktorn som har fått spararna att dumpa fastighetsfonder under september månad. 

ANNONS

”I september valde spararna att sälja av fastighetsfonder. Men snarare än oro för smittspridning från problemen i den kinesiska fastighetssektorn tror jag att försäljningarna beror på vinsthemtagningar i en sektor som gått väldigt bra i år. Det gäller generellt, investerare har nästan gått och väntat på en korrigering efter den fina börsutveckling vi haft och Evergrande blev den utlösande faktorn i en perfekt storm”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande.

– Vi fick svart på vitt att riktningen centralbankerna, med amerikanska Fed i spetsen, går mot är åtstramningar, om än i väldigt långsam och försiktig takt. Möjligen är det något som kanske påminner om att den för fastighetssektorn så gynnsamma låga räntan möjligen varar länge till, men inte för evigt, säger Frida Bratt.

Investmentbolagsfonder mindre populära

Även hos konkurrenten Avanza har spararna gjort sig av med fastighetsfonder, som är på en andraplats på säljlistan. Mest sålt är dock investmentbolagsfonder.

”Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest ägda fonden på Avanzas plattform med närmare 600 000 fondsparare. Investmentbolagen har länge utgjort småspararfavoriter på börsen och där har fonden varit ett enkelt sätt för fondsparare att få den exponeringen. Efter en tuffare period, där det mediala strålkastarljuset lyst på investmentbolagens premievärderingar, är det många fondsparare som nu tagit hem lite vinst”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza i ett pressmeddelande.

”Inte hängt med upp”

På köpsidan gör sektorn Ny teknik comeback hos Nordnet.

”Det är en sektor som inte hängt med upp i år, och som därför blir intressant att titta på. Möjligen kan den sektorn komma ikapp i takt med att exempelvis spelutvecklarna slipper tampas med tuffa jämförelsetal”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza är det Sverigefonder som dominerar.

ANNONS
ANNONS

”Sverigefonder fortsätter dock utgöra den starkast lysande stjärnan på fondhimlen och attraherar var tredje fondkrona under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Läs även: Nordnet ska starta eget fondbolag [Dagens PS]