Dagens PS

Linus Dunkers får fängelse – döms mot sitt nekande

Linus Dunkers får fängelse – döms mot sitt nekande
Linus Dunkers döms till fängelse, och får näringsförbud i fem år enligt dagens dom. Bild: Privat
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 01 dec. 2022Publicerad: 01 dec. 2022

Kryptoprofilen Linus Dunkers har nu fått sin dom. Tingsrätten dömer Dunkers till fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Linus Dunkers döms mot sitt nekande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare skrivit om den svenska kryptoprofilen Linus Dunkers som stod åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Nu har domen fallit i Västmanlands läns tingsrätt, och kryptoprofilen fälls på samtliga åtalspunkter, uppger Dagens Industri på torsdagen.

Linus Dunkers får fängelse

Linus Dunkers döms till ett år och två månaders fängelse, och får näringsförbud i fem år.

När Dagens PS talade med Dunkers nekade han till brotten. Han anser att processen mot honom är orättvis. Enligt honom själv agerade han rimligt enligt den information som fanns vid tiden åtalet gäller, 2015.

ANNONS

Senaste nytt

“Jag var naiv”

“Jag hade inget skäl där och då att ifrågasätta det”, sa han vid tillfället.

“Jag var naiv, och tyckte att jag fått svar på frågorna från skatteverket, jag var övertygad om att vi skulle vinna i förvaltningsdomstolarna.”

ANNONS

Dunkers säger till Dagens PS inför rättegången att han var naiv, och trodde på de besked han fick i kommunikationen med myndigheterna. Att hans bitcoin-verksamhet inte var närings- utan hobbyverksamhet.

“Fem ord behövde de”

“Fem ord behövde de för att slå ned på alla tidigare besked och beslut: ‘Våra svar är inte bindande'”, sa Dunkers till Dagens PS reporter. “Allt de sagt förr kan de när som helst bara dra ett streck över med den förklaringen.”

Dunkers anser att det “är helt galet” att man kan påstå att han haft uppsåt. Vid tillfället fanns inte reglerna, utan de “uppfanns” flera år senare, hävdar han.

Dialog med myndigheterna

”Jag har alltid sökt svar på vad som gäller och haft en dialog med såväl Skatteverket som andra myndigheter under hela perioden jag var en aktiv trader”, sa Linus Dunkers till Dagens PS.

”Att Skatteverket 2018 väljer att göra en helt ny bedömning baserat på ett helt nytt begrepp, utåtriktad växlingsverksamhet, fanns det inget sätt att förutspå flera år tidigare.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS