Bitcoin-priset ligger just nu stabilt på runt 19 000 dollar, men det är tuffare tider för bitcoin-brytarna. Svårigheten ökar med 13,55 procent, det största hoppet sedan i maj 2021.

ANNONS

Att bryta bitcoin blir svårare. Inte sedan i maj 2021, då svårigheten ökade med dryga 21 procent, har bitcoin-brytarna haft tuffare tider, enligt Fortune.

Den ökade svårigheten beror enligt Daniel Frumkin, forskningschef på Braiins, ett bitcoinbrytningsföretag, på en kombination av flera faktorer. En av dem är att brytarna nu börjar få den nya utrustning många väntat på. Man har väntat i månader på ny hårdvara, och nu kopplar man in den senaste generationen.

Ny hårdvara når fram

Efter problem med leveranser och komponentbrist kommer nu Antminer S19 XP, som klarar 140 terahash per sekund (TH/s) fram till beställarna.

Youwei Yang, chefsekonom på bitcoin-brytningsföretaget BIT Mening Limited håller med om att just leveranserna av den nya utrustningen är en stor anledning.

”Som många vet har bitcoin-brytarna försökt hitta sina nya hem efter förbudet i Kina i maj 2021”, säger han enligt Fortune. ”Vissa är snabbare än andra, men det är inte förrän nyligen man når majoriteten av kapaciteten.”

Högre kostnad för bitcoin-brytning

En annan viktig faktor är att de brytare som köper sin nya utrustning förra året och under 2022 års första månader gör det till högre priser. Produktionskostnad ligger nära nuvarande bitcoin-pris, eller i vissa fall till och med högre, och det påverkar förstås produktionen.

Att sommaren är slut påverkar också branschen.

”Det händer ofta att brytare på platser som Texas stänger ned under varma eftermiddagar”, säger Daniel Frumkin.

ANNONS
ANNONS

Mindre vinstmarginaler

Många bitcoin-brytare får problem att hålla vinstmarginalerna i dagens björnmarknad. Räknar man in kostnaden för hårdvaran kan det till och med vara så att det är en förlustaffär att bryta bitcoin.

”Många brytare är i en situation där minskade vinstmarginaler smärtar, och det blir problem att ens gå jämnt upp när man räknar in kostnaden för de senaste köpen av hårdvara”, säger Daniel Frumkin enligt Fortune. ”Än så länge har de inte nått smärtgränsen som tvingar dem att stänga ned helt.”

Läs även: Köpläge för bitcoin – teknik ger positiva signaler [Dagens PS]