När pundet rasade efter Liz Truss misslyckade budget i september hoppade investerarna över till bitcoin. 

ANNONS

Ny statistik visar att handeln mellan bitcoin och pund sköt i höjden med 233 procent efter 23 september, jämfört med augusti, rapporterar Reuters.

Det var då Liz Truss presenterar sin minibudget, som visade sig bli inte bara det brittiska pundets utan också regeringens fall.

Också handeln mellan euro och bitcoin ökade, men då ”bara” med 68 procent.

Rekord i handel

”Det är första gången vi ser en sådan enorm ökning i volym när det gäller valutan för ett i-land”, säger Ed Hindi, investeringschef på Tyr Capital till Reuters.

Måndagen efter budgetchocken föll pundet till sin lägsta nivå någonsin mot dollarn. Handelsvolymen mellan pund och bitcoin når rekordnivåer: 846 miljoner pund (knappt 10,7 miljarder kronor) enligt siffror från Kaiko Research.

Bitcoin stabilare

Samtidigt är kryptovalutans volatilitet den lägsta på hela året. En förklaring är att det är mycket lättare för mindre investerare att köpa bitcoin jämfört med till exempel guld.

”Bitcoin har alltid varit mindre en ”flykt till säkerhet” och mer en ”flykt från kris-tillgång”, säger Ben McMillan, chefsinvesterare på IDX Digital Assets.

27 september kostade ett bitcoin knappt 19 000 pund, vilket är den högsta nivån på sex veckor. 26 oktober runt klockan 15.45 kostade en bitcoin drygt 17 700 pund enligt Business Insider.

Minskar 58 procent

Bitcoin är ingen säker investering. I år har värdet rasat med mer än 58 procent. Guld har minskat med runt 10 procent i värde under samma tid, medan S&P 500 är ned drygt 21 procent.

ANNONS
ANNONS

Handelsvolymerna mellan kryptovalutan och det brittiska pundet är nu tillbaka till vad de var innan den katastrofala mini-budgeten i september, enligt Reuters.

Läs även: Liz Truss får 1,5 miljoner kronor om året – livet ut [Dagens PS]

Läs även: Ny finansminister i Storbritannien river upp skattesänkningar [Dagens PS]