ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investerare lämnar kryptovalutan tether

Uppdaterad: 18 maj 2022Publicerad: 18 maj 2022
Francois Villeroy de Galhau, den franska centralbankens guvernör, anser att kryptovalutor, och särskilt stablecoins, kan störa det finansiella systemet om de lämnas oreglerade.
Francois Villeroy de Galhau, den franska centralbankens guvernör, anser att kryptovalutor, och särskilt stablecoins, kan störa det finansiella systemet om de lämnas oreglerade. (Foto: TT)

Investerare har tagit ut mer än 7 miljarder dollar, nästan 70,5 miljarder kronor, från tether sedan den under en kort stund tappade sin koppling till dollarn.

ANNONS
ANNONS

Enligt data från Coingecko har tethers värde sjunkit från cirka 83 miljarder dollar, nästan 836 miljarder kronor, till mindre än 76 miljarder dollar, drygt 765 miljarder kronor, det rapporterar CNBC.

Tether är ett så kallat stablecoin och dess värde ska alltid vara 1 dollar, men på torsdagen sjönk priset till 95 cent på grund av kollapsen i den rivaliserande kryptovalutan TerraUSD.

Förlitat sig på lån

De flesta stablecoins backas upp av fiatreserver och tanken är att de ska ha tillräckligt med säkerhet om användare väljer att ta ut sina pengar, men en ny sorts algoritmiska stablecoins, som terraUSD, försöker basera sin dollarkoppling på kod, något som den sista tiden satts på prov när investerare surat till på kryptovalutor.

Tidigare hävdade Tether Operations Limited att alla deras tokens backades av motsvarande antal dollar i en bank men efter en uppgörelse med New Yorks statsåklagare avslöjade bolaget att det hade förlitat sig på andra tillgångar som företagscertifikat, en sorts kortfristiga osäkrade skulder.

Oro över destabiliseringen

Senast när Tether Operations avslöjade sin reservfördelning utgjorde kontanter cirka 4,2 miljarder dollar, 42,3 miljarder kronor, det mesta, 34,5 miljarder dollar, 347,43 miljarder kronor, var oidentifierade statsskuldväxlar som hade en löptid på mindre än tre månader och resten av innehavet, 24,2 miljarder dollar, 243,7 miljarder kronor, var företagscertifikat.

Tillsynsmyndigheter i flera länder oroas över destabiliseringen av kryptovalutors stablecoins, vars syfte är att upprätthålla ett stabilt pris. USA:s finansminister Janet Yellen varnade förra veckan för riskerna om stablecoins tillåts växa utan reglering och hon uppmanade lagstiftare att i slutet av 2022 godkänna reglering av sektorn.

Vill reglera kryptovalutor

Enligt CNBC menar Francois Villeroy de Galhau, den franska centralbankens guvernör, att turbulensen på kryptomarknaderna bör tas som en varning för globala tillsynsmyndigheter och att kryptovalutor, och särskilt stablecoins, kan störa det finansiella systemet om de lämnas oreglerade.

Den Europeiska centralbankens styrelseledamot Fabio Panetta menar, enligt CNBC, att stablecoins som tether är sårbara för “runs”, med hänvisning till “bank runs” där en stor andel kunder tar ut sina pengar från banken.

EU planerar att införa strikt regulatorisk tillsyn av stablecoins med nya regler som kallas Markets in Crypto-assets Regulation, förkortat MiCA, det skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Paniken på kryptomarknaden har stabiliserats

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här