Interpol har bett brottsbekämpande myndigheter världen över att lokalisera och gripa Terraform Labs medgrundare Do Kwon.

ANNONS

Åklagare i Do Kwons hemland Sydkorea har begärt att han ska frihetsberövas efter att 60 miljarder dollar, nästan 677 miljarder kronor, i kryptovalutor han skapat utplånats, det rapporterar Bloomberg.

På måndagen meddelade åklagare i Sydkoreas huvudstad Seoul att Interpol har utfärdat ett rött meddelande, en begäran till brottsbekämpande myndigheter i hela världen att lokalisera och provisoriskt arrestera Do Kwon, i väntan på överlämning.

Do Kwon och fem andra har av sydkoreanska tjänstemän anklagats för brott, inklusive brott mot kapitalmarknadslagstiftningen. Tidigare i år flyttade Do Kwon från Sydkorea till Singapore, men den 17 september meddelade stadsstaten att han inte längre befinner sig där. Efter det ökade åklagaren sina ansträngningar för att hotta honom.

Låg bakom TerraUSD och Luna

Terraform Labs låg bakom TerraUSD algoritmiska stablecoin och Luna, båda valutorna imploderade i maj, vilket orsakade enorma förluster på kryptomarknader som redan hade det svårt på grund av åtstramningar i penningpolitiken.

Terras kollaps och den bredare marknadsrötan ledde till upplösningen av Three Arrows Capital, den en gång så högtflygande kryptohedgefonden. Långivare och mäklare som Voyager Digital Ltd. och Celsius Network Ltd. drabbades också.

TerraUSD var tänkt att hålla ett konstant värde på 1 US-dollar i ett komplext arrangemang som även involverade Terras token Luna. Systemet var dock beroende av förtroende för det ekosystem Do Kwon skapat, när förtroendet försvann kollapsade systemet.

Sett bevis som antyder flykt

Enligt sydkoreanska åklagare har de utfärdat en arresteringsorder för Do Kwon, delvis på grund av att de sett individuella bevis som antyder flykt ända sedan han reste till Singapore.

ANNONS
ANNONS

”Vi håller på att försvara oss i flera jurisdiktioner, vi har hållit oss till en extremt hög integritetsnivå och ser fram emot att klargöra sanningen under de närmaste månaderna”, har Do Kwon tidigare skrivit på Twitter, skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Arresteringsorder utfärdad för Terraform Labs grundare [Dagens PS]