Elon Musk anklagas för att ha bedrivit pyramidspel med kryptovalutan dogecoin för nöjes skull och stäms nu på drygt 2,6 miljarder kronor.

ANNONS

”Musk använde sin piedestal som världens rikaste man för att driva och manipulera Dogecoin Pyramid Scheme för vinst, exponering och nöje”, enligt den drabbade dogecoin-investeraren som stämmer elbilsjätten Teslas och rymdföretaget SpaceX:s vd Elon Musk på 258 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,6 miljarder kronor, rapporterar Reuters.

I stämningsansökan som lämnats in till en federal domstol på Manhattan i New York anklagas Musk för att ha drivit upp dogecoin-värdet för att sedan låta det falla dramatiskt.

Enligt Keith Johnson, som dogecoin-investeraren heter som står bakom stämningen, kände Elon Musk till att dogecoin inte hade något värde, men han drog ändå nytta av handeln för stunden, heter det.

Vilka bevis han har för att Musk manipulerat dogecoin är okänt.

Varken Elon Musk eller hans advokat har gett några kommentarer om stämningen.

Däremot, skriver Reuters, har stämningsansökan gett upphov till ny kritik från kryptovalutamotståndare som Warren Buffett och Bill Gates.

I stämningsansökan kräver Keith Johnson 86 miljarder dollar i skadestånd, vilket motsvarar nedgången i kryptovalutan sedan maj 2021, och att skadeståndet dessutom tredubblas.

Där utöver begär han att domaren i målet blockerar Musk och hans företag från att marknadsföra dogecoin.

ANNONS
ANNONS

Reuters uppger att kryptovalutan, som en del kallat för en skämtvaluta, på torsdagen handlades för futtiga 5,8 cent.

När dogecoinvärdet toppade i maj 2021 låg det på 74 cent, framgår det.

Läs även: Elon Musk: Ethereum-grundaren är ”rädd för doge” [Dagens PS]