FI varnar – se upp för bitcoinbedragare

Uppdaterad: 16 aug. 2022Publicerad: 16 aug. 2022
Bitcoin
Bitcoin är fortsatt volatil på marknaden. (Bild: Pixabay)

Antalet bedrägerier som innefattar kryptovalutan bitcoin ökar just nu i Sverige. Det uppger Finansinspektionen, FI, som varnar för falska investeringar och bedragare på sociala medier, rapporterar Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Det var under förra veckan som Finansinspektionen, FI, gick ut och uppmanade Sveriges konsumenter att iaktta försiktighet i sina affärer sedan investeringsbedrägerierna på senare tid eskalerat. Särskilt har anmälningarna kring bedrägerier som rör bitcoin eskalerat.

”Förut brukade jag säga att personer som blivit lurade hörde av sig flera gånger i veckan, numera är det varje dag.”

Det uppger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI, som även ser att bedragarna vässat sina metoder.

Tar kontakt via sociala medier

Ett återkommande grepp är att de kommer i kontakt med potentiella investerare via sociala medier, för att därefter locka dem att överföra några tusenlappar till investeringar i bitcoin eller aktier. Transaktionen som görs går dock aldrig till bitcoin utan tvärtom rakt ner i bedragarens ficka. En process som sedan kan fortgå i månader enligt Malmström.

Så varför går man som investerare eller privatperson på det?

ANNONS
ANNONS

Svåra att särskilja enligt FI

Enligt Malmström beror bedragarnas framgång på att deras hemsidor är svåra att särskilja från den verkliga nätmäklarens. Som tillägg till det är de väldigt skickliga i sin kommunikation och finner löpande nya vägar att lura sina offer. För den som blivit lurad kan det i sämsta fall sluta med en förlust på hundratusentals kronor. Kapital som dessvärre blir svårt att få tillbaka, skriver Dagens Industri.

Av det skälet är det enligt FI viktigt att fler konsumenter får upp ögonen för riskerna med investeringar med bitcoin och kryptovaluta.

Läs även: Krypto lockar fonderna igen men småspararna tvekar

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS