I början av nästa år lägger EU-kommissionen fram ett lagförslag för en digital valuta, enligt planerna.

ANNONS

Det är Politico som berättar om kommissionens intentioner som ska bana väg för en virtuell version av euro.

Lagförslaget syftar till att lägga juridisk grund för ECB:s digitala valuta.

Runt om i världen utvecklar centralbanker virtuella pengar för att inte hamna på efterkälken med kryptovalutornas framfart.

”Lagstiftning i början av 2023”

EU:s finanschef Mairead McGuinness tillkännagav vid en fintech-konferens under onsdagsmorgonen EU-kommissionens planer för den digitala valutan, strax efter att Politico berättat om och fått nyheten bekräftad.

”Vårt mål är att lägga fram en lagstiftning i början av 2023”, säger hon och förklarar att ett lagstiftningsråd inom några veckor ska undersöka möjligheten, berättar Politico som uppger att en konsekvensbeskrivning ska föregå den planerade processen med en digital EU-valuta för att se vilka skyddsåtgärder som krävs för att det finansiella systemet inte ska destabiliseras.

Sista ordet om en digital valuta har ECB-rådet, men det finns som sagt ett kompakt stöd från beslutsfattare i både EU-kommissionen och hela Europa, vilket talar för att virtuell variant av euron.

ANNONS
ANNONS

I fjol uppmanade också Europas största länder, Tyskland och Frankrike, den Europeiska centralbanken att påskynda processen.

Läs även: ECB tar nya steg mot digital euro [Dagens PS]