Bitcoin – stora milstolpar under fjolåret

Uppdaterad: 04 jan. 2022Publicerad: 04 jan. 2022
bitcoin
Bitcoin nådde många viktiga milstolpar under 2021. (Foto: Pexels)

Bitcoin lanserades för 13 år sedan och passerade samtidigt en rad viktiga milstolpar under fjolåret. Samtidigt växte förtroendet för krypton under 2021.

ANNONS
ANNONS

Gårdagen för 13 år sedan, den 3 januari 2009, sägs vara datumet då bitcoin skapades skriver CNBC.

Trots att det har varit en skakig resa under de senaste åren så ökar förtroendet för den största kryptovalutan stadigt på många fronter.

Storföretag blickade mot bitcoin

En viktigt milstolpe förra året var när bitcoin i februari nådde upp till en biljon dollar, eller drygt nio biljoner kronor, i marknadsvärde. Investerare och storföretag som Tesla, Square och MicroStrategy började köpa krypton och i mars började Morgan Stanley, som den första amerikanska banken, att erbjuda sina kunder bitcoin-fonder.

I början av sommaren blev El Salvador det första landet som gjorde det lagligt att betala med bitcoin som betalningsmedel och några månader senare lanserades den första amerikanska bitcoin-ETF:en på New York-börsen, där det var Proshares som stod bakom den börshandlade fonden “BITO”.

I november hade marknadsvärdet för bitcoin ökat till tre biljoner dollar samtidigt som krypton handlades för rekordhöga 69 000 dollar eller 629 000 kronor.

90 procent har brutits 

Samtidigt infördes Schnorr-signaturer, som gör bitcoin-transaktioner mer privata och effektiva. I december stod det klart att 90 procent av tillgången och utbudet av krypton har brutits och resten kommer inte kunna brytas förrän 2140 enligt data från Blockchain.com.

Bitcoinbrytare tävlar fortsatt om att lösa komplexa matematiska problem för att validera transaktionerna. Det är ingen lätt process eftersom det tog tolv år att nå milstolpen på 90 procent.

Läs även: Så blir krypto 2022

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS