I kölvattnet av kryptobanken Silvergates problem föll på fredagen bitcoin till den lägsta nivån på cirka två veckor.

ANNONS

Väldens största digitala valuta bitcoin föll med så mycket som 6 procent, innan nedgången mattades av på fredagen. Runt lunchtid i Singapore handlades valutan till en kurs runt 22 330 dollar.

Det rapporterar Bloomberg.

Även mindre valutor som ether, avalanche och dogecoin tappade i värde.

Silvergate drar med sig sektorn

Silvergate erbjuder ett betalningsnätverk som underlättar realtidsöverföring av medel mellan kryptoföretag.

Nu hopar sig problemen för banken och många börser för digitala tillgångar, utgivare av stablecoins och handelsbord, accepterar inte längre betalningar genom Silvergate.

John Toro, tradingchef på Independent Reserve, en börs för digitala valutor, säger att Silvergate är en av de största leverantörerna i kryptoindustrin.

ANNONS
ANNONS

”Alla likviditetsproblem kommer att ha en direkt inverkan på marknadsförhållandena och kan påverka tillgången och tillgängligheten för vissa klientmedel.”

Sektorn för digitala tillgångar brottas också med en allt bredare reglering i USA samt förväntningar på att räntorna kommer att vara högre under längre tid för att bekämpa inflationen, vilket minskar riskaptiten för bitcoin och andra kryptovalutor.

Stablecoin i stället för Bitcoin

När marknaden är stressad använder sig kryptoinvesterare ofta av stablecoins.

Så kallade stablecoins är en typ av kryptotillgångar som är tänkta att hålla ett stabilt värde över tid, till exempel genom att de följer priset på en nationell valuta som amerikanska dollar. Värdet på stablecoins är generellt sett uppbackat till en reserv som kan bestå av olika tillgångar och de kan då kallas ”stablecoins med säkerhet”.

Tre av de stablecoin som är störst – USD Tether (USDT), USD Coin (USDC) och Binance USD (BUSD) – är tänkta att förhålla sig 1 till 1 mot amerikanska dollar.

Ingen exponering mot Silvergate

Stablecoin har ingen exponering mot Silvergate, sa Paolo Ardoino, teknisk chef på Tether, på Twitter.

2022 förlorade kryptovaluta-marknaden upp till 1,4 biljoner dollar i värde när branschen stod inför likviditetsproblem och konkurser, som kulminerade i kollapsen av kryptovalutaföretaget FTX.

ANNONS
ANNONS

I januari ökade bitcoin med cirka 28 procent, men sedan dess har valutans återhämtning svalnat något.

Bitcoin ger fortfarande en 4 procent högre avkastning än aktier.

Vill du läsa mer om kryptovalutor? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Experterna: Ljus framtid för bitcoin [Dagens PS]