Vanligtvis går bitcoin upp i oktober efter en nedgång i september. Men den här månaden har kurvan hållit sig på en relativt stabil raksträcka. Valutan har potential att uppfylla egenskaperna hos ett så kallat stablecoin, skriver Cointelegraph.

ANNONS

Än går det inte att skriva något bokslut över oktober. Bitcoin har gjort ett par större upp- och nedgångar och november kan innebära ytterligare en skakig månad, enligt sajten. Men generellt har valutan hållit sig inom ett smalt intervall i relation till den amerikanska dollarn.

Till skillnad från flera fiatvalutor har bitcoin legat mer eller mindre stabilt kring ett status quo.

Nästa gång det sker en större kursändring räknar flera analytiker med att valutan går upp igen. Men det är långt ifrån säkert. Cointelegraph sammanfattar hur miljön kring bitcoin ser ut och listar några saker att tänka på för den som vill investera.

Grönt ljus igen

23 oktober blev det en plötslig uppgång för bitcoin på 19 700 dollar, men valutan planade ut på nytt.

Michaël van de Poppe, grundare och vd för handelsföretaget Eight, menar att bitcoin kan komma ut ur sin stabila fas mot slutet av månaden och då räknar han med uppsida.

ANNONS
ANNONS

”Jag anser att vi ser det sista motståndet. Det kommer att brytas, och sedan kan festen börja”, säger han i en tweet.

Analytikern Jackis förutspår tvärtom att bitcoin blir volatilt i november, men att det är svårt att säga om det kommer att gå upp eller ner.

Feds beslut i oktober avgör

28 oktober släpps siffrorna för konsumentprisindex i USA, med mätningar från september månad. Veckan efter kommer Federal Reserve att träffas för att besluta om räntehöjningar.

Många förväntar sig en höjning på ytterligare 75 punkter. Blir det så kommer risktillgångar som bitcoin att bli mindre attraktiva. Samtidigt finns det de som förväntar sig en mildring. I så fall kommer kryptovalutorna att gynnas. Även ECB:s beslut om räntenivå, som väntas komma i dagarna, kommer att påverka kryptomarknaden.

Ökad hashrate oroar

Att bryta bitcoin blir allt dyrare, eftersom den så kallade hashhastigheten – hashrate – ökar.

Utvecklingen är ”sannolikt ohållbar och kommer att kosta”, skriver Cointelegraph. Det blir därmed mindre lönsamt att bryta bitcoin och verifiera transktioner och detta oroar sektorn.

ANNONS
ANNONS

William Clemente, medgrundare av analysföretaget Reflexivity Research, kommenterade nyligen läget och konstaterade att höga energipriser i kombination med hög hashrate kommer att slå ut mindre brytare.

Uptober uteblir

Man har länge antagit att september månad är en nedgångsmånad för bitcoin, som går upp i oktober. Därför har man klassiskt talat om septembear och uptober. Men nu ser man ingen större uppgång i oktober månad.

När perioden 2021 gav 40 procents uppsida, så är kurvan 2022 platt. Möjligheterna finns dock till en starkare månad i november. För vanliga sparare gäller det snarare att se framtiden an och hålla sin valuta i ytterligre fem år.

Läs också:

Tuffare tider för bitcoin-brytare [Dagens PS]