James Howell råkade slänga en hårddisk med 7 500 bitcoin på en soptipp. Nu vill han skapa en kryptohub i hemstaden.

ANNONS

Dagens PS har tidigare skrivit om IT-teknikern James Howell från Wales, som 2013 råkade slänga sin hårddisk i en soporna i samband med en flyttstädning.

På hårddisken fanns hans plånbok med 7 500 bitcoin. Trots kryptokraschen är Howells bitcoin i dag värda i runda slängar 181 miljoner dollar, alltså nästan två miljarder svenska kronor.

Nu nästan tio år senare vill han gräva fram hårddisken ur soptippen. Och han har en ambitiös räddningsplan, som kommer att kosta 11 miljoner dollar att genomföra – om Howells plan håller budget vill säga.

Howell, 36, hoppas att de lokala myndigheterna ska tillåta en högteknologisk skattjakt efter de begravda bitcoin. Problemet är bara att han inte kan komma in till soptippen.

Under de sensate tio åren har Newports kommunfullmäktige konsekvent sagt nej till att låta Howells gräva efter hårddisken. Staden menar att det är för dyrt och skadligt för miljön.

ANNONS
ANNONS

Som att leta efter en synål en höstack

Det är ingen liten operation som Howells planerar. Men så måste han ju också gräva i genom 1000 ton sopor för att hitta hårddisken som är i samma storlek som en Iphone.

Men med riskkapital i ryggen menar han att det är möjligt. Tidningen Insider har fått ta del av hans detaljerade planer, som innefattar en kombination av AI, robotar och manuell arbetskraft.

Den forne IT-teknikern har två varianter av sin plan, beroende på hur mycket av soporna staden låter honom gräva i genom.

Donerar till staden och invånarna

För att finansiera sin plan har Howell gett Bitcoin till investerare i ”projektet”. Men han säger även att han vill ge bitcoin till ett värde av 50 pund till alla Newports invånare, samt installera kryptoterminaler i alla affärer.

Dessutom utlovar han 10 procent av värdet till staden Newport för att finansiera en rad kryptobaserade projekt.

Till BBC säger Howells att han har en hel lista med saker som han vill göra för staden. Bland annat vill han använda platsen där soptippen är idag för att anlägga vindkraft.

ANNONS
ANNONS

Han vill även skapa en anläggning för att bryta bitcoin som ska ägas av staden.

Storslagna planer minst sagt. Det återstå att se om de styrande i Newport nappar och godkänner planen.

Läs även: Bästa månaderna sedan 2021 för bitcoin och ether sedan 2021 [Dagens PS]