Alla älskar inte metaverse. En av dem som förhåller sig skeptisk till fenomenet är den tidigare Apple-ingenjören och grundaren av Nest, Tony Fadell, som i en lång intervju med plattformen The Wired kallar metaverse ”opersonligt” och ”fel”, skriver Business Insider. 

ANNONS

Idén om metaverse fick sig ett uppsving i teknikvärlden i samband med att Facebook valde att ändra namnet på sitt moderbolag till Meta. För den som ännu inte förstått sig på vad metaverse innebär kan det förklaras som ett digitalt landskap där man med hjälp av virtuella avatarer, AR-glasögon eller VR-headset interagerar med andra.

Metaverse vara och icke vara har dock visat sig vara något av en vattendelare. Frågar man Facebooks grundare Mark Zuckerberg är det framtiden, medan ett antal personer inom techbranschen på senare tid uttryckt sin skepsis.

”Ingen dans i den virtuella världen”

Senast i raden att öppet kritisera metaverse är Nests medgrundare Tony Fadell. Som tidigare anställd på Apple och mannen bakom Ipod ser han redan nu negativa konsekvenser med den virtuella trenden.

”I den virtuella världen, metavärlden, vad du än vill kalla det, kan jag inte se in i dina ögon, jag kan inte se ditt ansikte, för att bygga förtroende och en verklig personlig anslutning. Det finns ingen dans i den virtuella världen när folk inte ens har kroppar. När jag faktiskt är med någon reser sig mitt hår upp på nacken, för min kropp har en sensor för det”, säger Fadell en intervju med plattformen The Wire.

Fadell menar också att metaverse stjäl fokus från de verkligt viktiga frågorna just nu. Till exempel klimatkrisen.

”Nu är klimatkrisen värre än någonsin, och alla dessa smarta hjärnor och alla pengar ägnas åt att lösa ett problem vi inte har jämfört med att lösa ett problem vi har”, säger Fadell.

Åsikter som Fadell inte är ensam om. Senast i april sade Snaps vd Evan Spiegel att man inte nämner metaverse inom hans organisation eftersom det är ”tvetydigt och hycklande” och ”folk älskar den verkliga världen”, skriver Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Tidigare i år har även grundaren av Evernote, Phil Libin sagt till Business Insider att Metas idé känns gammal och okreativ.

Läs även: Buffett skulle inte ens köpa alla bitcoin i världen för 25 dollar [Dagens PS]

Läs även: Anställda tröttnar: Mark Zuckerberg besatt av metaverse [Dagens PS]