Nästan fem tusen miljarder kronor är bortsopat. Fintechbolagens värde har kraschat efter uppgången under pandemin. Investerarna svärmade – nu flyr de.

ANNONS

I början av pandemin investeras miljarder i nystartade fintechbolag. När nu räntorna stiger, vinster uteblir och det verkar som om det vankas recession tappar bolagen snabbt i värde.

De nylistade fintechbolagen har tappat mer än 50 procent i genomsnitt sedan årsskiftet enligt Financial Times. I jämförelse har tekniktunga Nasdaq Composite tappat 29 procent i år. Mätt från årets högsta värde har fintech tappat ungefär 460 miljarder dollar (knappt 4 800 miljarder kronor) i aktievärde.

Tumultartad ekonomi

Värdestegringen minskar och förlusterna ökar, tack vare en ”tumultartad ekonomi”, skriver Financial Times. Att samma kvartal förra året präglades av ovanligt starka siffror för fintechbolagen gör att raset blir större. Och det är inte enbart nya företag som drabbas: PayPal och Block (före detta Square) har sammanlagt tappat drygt 3 100 miljarder i börsvärde i år.

Fem tusen miljarder borta – fintechbolagens värde i botten
Paypal och svenska Klarna är några av de företag som tappat hundratals miljarder i värde. Foto: TT

Klarna tappar hundratals miljarder

Svenska Klarnas värdering har som Dagens PS tidigare rapporterat gått rakt nedåt, det också. Rekordnoteringen låg 2020 på knappt 46 miljarder dollar (drygt 477 miljarder kronor) till knappt 7 miljarder dollar (drygt 72,6 miljarder kronor).

Dan Dolev, analytiker på Mizuho, säger till Financial Times att fintechföretagen, och särskilt då betallösningsföretagen, var de första inom fintechsektorn att tjäna på covid. De är nu också först att dyka nedåt, även om Dolev tror att många av dem hämtar sig när jämförelserna inte är direkt mot rekordnoteringarna.

Investerare tror på sektorn

Många investerare backar fortfarande sektorn. Pedro Palandrani, forskningschef på Global X, säger till Financial Times:

”Det är troligt att vi kommer att se fortsatt press på några av de här företagen under resten av 2022 – stigande räntor skapar utmaningar för företag på lånesidan av saker, särskilt [buy now pay later].”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Efter Klarnas fall – här är de största förlorarna [Dagens PS]

Läs även: Christer Gardell spår smäll för riskkapitalbolag [Dagens PS]