Ethereums massiva uppdatering, the Merge, är här. Allt tyder på att det fungerar som det ska, och det kan bli räddningen för krypto.

ANNONS

Ethereums gigantiska uppdatering, som skär energianvändadet med mer än 99 procent, är här. The Merge är en ljusglimt i mörkret för den hårt drabbade kryptobranschen, och många hoppas på att den nya tekniken blir en vändpunkt.

Ethereum ändrar branschen

Branschexperter kallar uppdateringen en ”game changer” för kryptobranschen. Den allra första transaktionen i proof-of-stake-blockkedjan är genomförd med nästan 100 procentigt klientdeltagande – definitivt bästa möjliga utgång, enligt CNBC.

Det firar man i en livestream på YouTube, en stund av glädje efter ett kolsvart år där kraschen sopar bort enorma summor i värde. Flera kryptobolag, bland annat Three Arrows, går i konkurs.

”Det här går så bra som det kan gå hittills”, säger Danny Ryan, forskare på Ethereum som jobbar med the Merge enligt New York Times.

Hittelön för buggar

Förändringarna märks inte för slutanvändarna om allt fortsätter att fungera som planerat. Ethereum lovar 10 miljoner i hittelön till de ”vänligt sinnade” hackare som hittar buggar, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Danny Ryan har jobbat med uppdateringen i fem år. Han berättar för CNBC att de mer än 100 utvecklarna världen runt tittar efter problem under utrullningen. Om det blir problem tar ett av de nio teamen tag i det, och släpper en patch för buggen till användarna.

Stabilt nätverk

”Det kan kanske bli någon sorts liten eld som släcks väldigt snabbt”, säger han till CNBC. ”Men nätverket som helhet förblir med stor sannolikhet stabilt.”

Fungerar allt som det ska kan Ethereum visa vägen till en ny värld för kryptovalutor. Bank of America säger till exempel att övergången från energiintensiv brytning till låg energikonsumtion ”kan göra så att institutionella investerare köper valuta som tidigare var förbjuden att köpa” från blockkedjor som fungerar med proof-of-work.

ANNONS
ANNONS

Uppgraderingen påverkar också Ethereums valuta, ether.

”Ether blir en produktiv tillgång”, säger Danny Ryan till CNBC.  ”Det är inte enbart något att spekulera i, utan det är någonting som kan ge avkastning.”

Läs även: Bitcoin över 22 000 dollar – ether stiger mest i år [Dagens PS]