Digitala valutor är framtiden i Ryssland – enligt landets centralbankschef Elvira Nabiullina. Då menar hon en särskild valuta – den digitala ryska rubeln. 

ANNONS

Det finns ett behov för snabba och billiga betalningssystem när mer och mer av ekonomin flyttar ut på nätet. Den luckan kan digitala valutor från centralbanker fylla, säger Rysslands centralbankschef Elvira Nabiullina i en intervju med CNBC.

”Jag tror att det är framtiden för vårt finansiella system eftersom det korrelerar med denna utveckling av en digital ekonomi”, säger hon.

Pilotprojekt nästa år

Ryssland släppte en rapport om den digitala rubeln i oktober, och siktar på att ha en prototyp redo i slutet av 2021. Ett pilotprojekt kan starta under nästa år, enligt Elvira Nabiullina.

”Vi kommer att ta det steg för steg, eftersom det är ett väldigt svårt tekniskt och juridiskt projekt”, säger centralbankschefen.

Digitala valutor från centralbanker skiljer sig från kryptovalutor som bitcoin, då de utfärdas och kontrolleras av myndigheterna. Den ryska centralbanken har sagt att en digital rubel ska vara värd en kontant rubel. Kryptovalutor har varit olagliga i Ryssland fram till förra året, och går fortfarande inte att använda för att göra betalningar.

Kan bli problem när länder gör olika system

Ryssland är långt ifrån det enda land som satsar på digitala valutor – många centralbanker världen över har liknande projekt, inklusive den svenska Riksbanken. Elvira Nabiullina tror att det kommer finnas utmaningar i att hitta ”gemensamma lösningar” mellan system som utvecklats oberoende av varandra i olika länder.

”Om varje bank skapar sitt eget system, tekniska system med lokala standarder, blir det mycket svårt att skapa vissa sammankopplingar mellan dessa system för att underlätta alla gränsöverskridande betalningar”, säger Rysslands centralbankschef till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Vill minska beroendet av dollarn

Hon pratade också om svårigheterna med att den amerikanska dollarn fungerar som standardvaluta i världen, särskilt då Washington lagt sanktioner på Ryssland. Hon ser ett behov av minska beroendet av dollarn, vilket hon också tycker borde gälla för EU och Kina.

”Det kommer att hända, men inte särskilt fort”, säger Elvira Nabiullina till CNBC.

Läs mer: ”Govcoins” kan göra banker bankrutta