Pareto räknar preliminärt med att Norwegian kommer åka på en negativ EBITDAR-effekt på -110 miljoner norska kronor för det första kvartalet på grund av flygstoppet för Boeing 737 MAX 8.

Om situationen drar ut på tiden kommer Norwegian leasa flygplan och de kostnaderna kommer sannolikt täckas av Boeing, resonerar analyshuset.

Det finns stor osäkerhet kring när det kommer en lösning på flygstoppet, men Pareto pekar på att Dreamliner-plan ställdes på marken i över tre månader efter batteriproblem.

Om problemen fortsätter in i andra kvartalet och högsäsongen kommer påverkan på intäkter och EBITDA stiga, menar Pareto. För en tremånadersperiod med flygstopp kan Norwegian tappa 1,1 miljarder norska kronor i intäkter samtidigt som de rörliga kostnaderna ökar med 450 miljoner kronor. Det ger en EBITDAR-effekt på cirka 650 miljoner norska kronor.

”En del av kapaciteten kommer dock att omdirigeras och den verkliga effekten borde bli mindre allvarlig”, skriver Pareto.

ANNONS
ANNONS

Norwegian har ställt in totalt 18 flygningar i dag till och från Arlanda.

Det skriver bolaget i en uppdatering med anledning av flygstoppet för olycksplanet Boeing 737 MAX 8.

Norwegian uppgav under morgonen till nyhetsbyrån Reuters att bolaget förväntar sig att Boeing kommer att kompensera för intäktsbortfallet.

Läs även: Olycksmodell stoppas – flygkaos väntar i dag [DagensPS.se] >