”Vad du än gör – bryt inte kedjan.”

Så beskrev komikern Jerry Seinfeld hemligheten bakom sin framgång, enligt gästskribentent Aytekin Tank på sajten Entreprenuer. Tank är grundare och vd för JotForm, ett bolag som producerar online-formulär.

Seinfeld använde en klassisk kalender på väggen för att motivera sig. Varje dag han hade skrivit klart en sketch eller ett projekt så satte han ett kryss över dagen i kalendern på väggen. När kryssen radar upp sig ser skapelsen ut som en kedja – och kedjan får inte brytas!

Kedjan skapar en morot, och en bra vana. Att kryssa i en till dag, och en till,  och en till, blir snabbt beroendeframkallande – och du tvingar samtidigt dig själv att göra jobbet istället för att skjuta upp det, menar Tank, som kan relatera Seinfelds kreativa process till sitt eget företagande.

ANNONS
ANNONS

Momentumet är nyckeln till framgång. Att lyckas nå sina mål är sällan frukten av en lyckoträff – det är summan av en lång tids hårt arbete, skriver Tank.

När du kan visualisera din väg, och får tydlig bekräftelse på framsteg i form av en lång kedja av kryssade dagar, så blir det genast lättare att kliva ur sängen varje morgon.