Dagens PS

Världsbanken får kritik för svaga klimatåtgärder

David Malpass
Världsbanken och David Malpass sänker sin globala tillväxtprognos för 2022. (Foto: Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 dec. 2021Publicerad: 15 dec. 2021

Nu får Världsbanken kritik för att sina svara klimatåtaganden under COP26. Det är bland annat Al Gore och FN som står bakom påståendet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kritiken handlar om att Världsbanken, som leds av David Malpass, drev på för att utvecklingsbankernas gemensamma uttalande vid FN:s klimattoppmöte COP26 skulle förkortas och försvagas, enligt källor som känner till samtalen, skriver Financial Times. 

Al Gore bakom kritiken 

Det är förre amerikanske vicepresidenten Al Gore, FN och klimatexperter som gemensamt går ihop och delar ut en känga till David Malpass och Världsbanken som “brister i handling” och “behöver nytt ledarskap”.

Diskussionerna mellan utvecklingsbankerna ledde inte till några konkreta mål eller deadlines.

“Malpass tycker inte att detta är en prioritet”, uppgav en källa, och det stod klart att David Malpass inte var intresserad av något gemensamt långt uttalande kring klimatet, utan istället föreslog korta uttalanden där utvecklingsbankerna själva kan utveckla sina “planer för framtiden”.

Experter ifrågasätter 

Klimatexperter ifrågasatte Malpasss förmåga redan när han utsågs 2019, efter att ha nominerats av USA:s dåvarande president Donald Trump, och den tidigare ekonomen har uttalat att han inte tror att koldioxid som genereras av mänsklig aktivitet värmer upp planeten.

David Malpass har även tidigare sagt att han inte tror att det behövs lagstiftning för att finansiera förnybar energi, snarare än koldioxidintensiva projekt.

I oktober skrev en forskare vid Världsbanken i en krönika att Malpass “varken har visionen eller trovärdigheten att göra Världsbanken till en klimatledare”.

Läs även: Världsbanken häver sanktion mot Hifab

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS