Det är inte bara pandemin som kostar enorma summor. En ny rapport visar att stora delar av världen också betalat ett högt pris för extrema väderhändelser under 2020. 

ANNONS

Det är den brittiska välgörenhetsorganisationen Christian Aid som står bakom rapporten.

Mestadels i Asien 

Klimatförändringarna står bakom kostnaderna – där översvämningar och jordskred i framför allt Asien har kostat miljardbelopp.

I rapporten Counting the cost 2020 – A year of climate breakdown, konstateras att översvämningar i världens två folkrikaste länder –  Kina och Indien – orsakade skador för över 400 miljarder kronor, rapporterar Extrakt.

”Vi har också sett rekordhöga temperaturer i Arabiska sjön och Bengaliska bukten, på 30-33 grader. De här höga temperaturerna liknar marina värmeböljor och kan ha orsakat ovanligt intensiva cykloner i samband med monsunen,” säger Roxy Mathew Koll, klimatforskare vid Indian Institute of Tropical Meteorology i Pune, i en kommentar till rapporten.

Insekter förstör skördar

Enorma skyfall, har enligt FN, lett till att gräshoppor har vuxit till sig i enorma svärmar – som har intagit många afrikanska länder under året. De glupska insekterna har knaprat i sig skördar för över 80 miljarder kronor.

USA och Australien såg förödande skogsbränder under 2020 – följt av översvämningar i Australien, där den totala prislappen inte är satt ännu.

Nytt kostsamt mönster

Men detta är bara början på ett nytt mönster menar forskarna bakom rapporten. Enligt dem kommer de extrema väderhändelserna hagla tätt – i klimatförändringarnas fotspår.

Det går dock att vända skeppet, och nu är den rätta tidpunkten.

ANNONS
ANNONS

”Nu måste 2021 innebära en ny era av omfattande åtgärder, då kan vi vända utvecklingen,” säger Kat Kramer, en av rapportens författare och fortsätter:

”Med president Biden i Vita huset, folkrörelser över hela världen som kräver förändring, och en hållbar återhämtning efter covid – är möjligheterna goda för världens länder att skapa en säker framtid.”

Läs mer: Klimathotet: Svenskar väljer bort bostadsområden