Dagens PS

Utsläppen ökar igen i världens 20 rikaste länder

utsläppen länder
Dystra siffror som återges av BBC visar att utsläppen i år ökar igen i världens 20 rikaste länder, alltså i den så kallade G20-gruppen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 14 okt. 2021

Dystra siffror som återges av BBC visar att utsläppen i år ökar igen i världens 20 rikaste länder, alltså i den så kallade G20-gruppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny rapport som BBC hänvisar till väntas utsläppen av koldioxid i år öka med 4 procent i världens 20 rikaste länder.

Det är ett illavarslande facit mot bakgrund av att utsläppen under pandemiåret 2020 gick ner med 6 procent.

Enligt rapportens författare är det användningen av fossila bränslen som undergräver ansträngningarna att hålla tillbaka utsläppen med efterföljande temperaturhöjningar som bieffekt.

Om två veckor samlas makthavarna på klimatkonferensen COP26 i Glasgow i Skottland.

Högst upp agendan står intentionen att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 procent, enligt Parisavtalet.

Parisavtalet är hotat

Det målet väntas dock bli problematiskt att leva upp till när världen för närvarande redan är 1,1 grader varmare än tidigare. Och samtidigt som utsläppen enligt rapporten nu ökar igen.

Utmaningen bedöms som extremt svår att begränsa framtida temperaturstegringar med facit i hand.

Enligt bedömare måste politikerna skynda på besluten om en koldioxidminskning. Men enligt beräkningar som forskarna och miljöexperterna i den aktuella rapport gör kommer kolanvändningen i G20 i stället att öka i år med 5 procent.

Kina uppges stå för 60 procent av ökningen, men även i USA och Indien ökar kolet, visar siffrorna, enligt BBC.

Kina brottas som bekant med en energikris och där har ordern gått ut från högsta ort Peking att öka kolproduktionen för att klara energiförsörjningen.

Kina och gasen andra orosmoment

Samtidigt har den provins som producerar mest kol i landet drabbats av skyfall och svåra översvämningar som gjort att kolgruvor tillfälligt fått stänga.

I Kina har flera strömavbrott inträffat till följd av energikrisen, som spiller över på världsekonomin.

Åter till rapporten. Den visar att även gasanvändningen ökade under perioden 2015-2020. Det rör sig enligt undersökningen om en gasökning med 12 procent i G20-länderna under de fem åren.

G20-gruppen subventionerar i dag fossilindustrin. BBC uppger att nästan 298 miljarder dollar fram till augusti i år gått till subventioner till en industri som bevisligen skadar klimatet och miljön.

För att sätta det i ett perspektiv har endast 300 miljarder dollar avsatts till gröna projekt av de 1 800 miljarder dollar som öronmärkts i den ekonomiska återhämtningen efter pandemin.

Läs även: Prischock väntar på energi i Europa: “Inte ens börjat än”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS