Toyota bygger en batterifabrik i delstaten North Carolina i USA och lägger motsvarande ungefär 11,8 miljarder kronor på satsningen.

ANNONS

Batterifabriken som den japanska biltillverkaren Toyota nu satsar på i USA till en kostnad av 1,29 dollar, motsvarande cirka 11,8 miljarder kronor, invigs 2025 och ska sysselsätta 1 750 personer och producera litiumjonbatterier till initialt 800 000 elektrifierade fordon om året.

Tanken är att batterifabriken sedan ska expandera och förse 1,2 miljoner fordon per år med batterier, enligt ett pressmeddelande från biljätten.

Toyota uppger att företaget endast tänker använda förnybar energi i tillverkningen, men om batterierna ska gå till Toyotas egna elhybrider eller kommande elfordon är i nuläget klart.

Ogawa hyllar North Carolina

Toyota följer med satsningen på en egen batterifabrik fabrik samma linje som amerikanska Tesla och tyska Mercedes-Benz tidigare slagit in på med sina byggen av egna batterifabriker.

Toyotas vd i Nordamerika, TetsuoTed” Ogawa, anser att platsen för bilföretagets batterifabrik i North Carolina är idealisk för framtiden utifrån bilföretagets strävan att uppnå koldioxidneutralitet till år 2050.

ANNONS
ANNONS

”North Carolina erbjuder de rätta förutsättningarna för denna investering, inklusive infrastruktur, högkvalitativt utbildningssystem, tillgång till en mångsidig och kompetent arbetskraft och en välkomnande miljö för att göra affärer”, säger Ogawa.

Läs även: Toyotas första elbil får flygplansratt [Dagens PS]