Dagens PS

Största hoten mot den naturliga världen

Amazonas
Skövlingen av Amazonas fortsätter på sina håll.(Foto: Eraldo Peres/AP/TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 nov. 2023Publicerad: 07 nov. 2023

Vi vet att klimatförändringarna redan ställer till det för den planet som vi är vana vid. Det finns vidare en rad hot som kan göra livet allt svårare på jorden framöver.

ANNONS
ANNONS

Utrotningstakten av växt- och djurarter går snabbt och beror till största delen på mänskliga aktiviteter. Forskare varnar för att nästan hälften av alla världens blommande växter kan vara hotade av utrotning på grund av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

Biologiska mångfalden rasar

Det är lika illa för djurarterna där den biologiska mångfalden snabbt rasar runt om i världen. Det verkar knappast som att det hjälper att att världens ledare träffas och samtalar om vad som bör göras när skövlingen, utfiskningen och städernas framfart leder till mindre livsrum för vilda djur. FN uppger att en av åtta djur- och växtarter redan hotas av utrotning om inte utvecklingen bromsas in.

Insekter hotas

Det är inte bara stora djurarter som far illa i det moderna samhället, även insekter försvinner snabbt. Och det är ett särskilt stort problem eftersom många av dem fungerar som pollinatörer. När bin och andra insekter minskar i antal på grund av insektsgifter som sprutas mer eller mindre fritt på många platser i utbredda monokulturer så hotas också vår matproduktion – i en redan allt hungrigare värld efter pandemin.

Insekter är i många fall även föda för många fågelarter, så de olika naturliga systemen håller ihop, och kan även rasa samman tillsammans. Nästan hälften av världens fågelarter minskar i antal, och i USA så har till exempel nästan en tredjedel av fågelarterna minskat på 50 år, vilket innebär att tre miljarder fåglar har gått upp i rök.

Många länder har återplanterat sina skogar, och de har vuxit tillbaka på naturlig väg i till exempel Europa. Men i regnskogsbältet runt ekvatorn ser läget inte lika muntert ut, där fortsätter skövlingen som hotar världens mest artrika miljöer. Värst är läget på sina håll i Amazonas och i Sydostasiens regnskogar.

Plasten tar över den naturliga världen

ANNONS

Sist men inte minst så hotar plastberget vår egen hälsa och många djurarters välmående. När plasten bryts ner till mikroplast så är den samtidigt svårare att göra något åt, och det är ännu inte känt hur den kommer påverka mänskligheten framöver, skriver CNN.

Läs även:

Sugrör i papper – inte så miljövänligt som du tror – Dagens PS

Kallduschen: Endast 4 procent av storbolagen möter klimatkrav – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS