Storbanken miljardsatsar på kolavskiljning

Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 24 maj 2023
Koldioxid luften
Climeworks är ett av bolagen som drar koldioxid direkt ur luften, som här på Island. (Foto: TT)

USA:s storbank JPMorgan vill minska sitt eget fossila avtryck genom att köpa krediter i bolag som utför kolavskiljning. Satsningen som uppgår till 200 miljoner dollar, eller över två miljarder kronor, är en av de största satsningarna någonsin för att plocka bort kol från luften.

ANNONS
ANNONS

Kolavskiljning som ett sätt att motarbeta ett allt varmare klimat har seglat upp högt på dagordningen hos USA:s regering, som nu delar ut pengar till bolag som utför de olika teknikerna. De statliga subventionerna i Joe Bidens klimatpaket täcker upp till hälften av kostnaderna för projekten, enligt beräkningar av Goldman Sachs, skriver WSJ.

JPMorgan köper krediter

JPMorgan uppger nu att man köper krediter i startups som ska ta bort kol från luften, till en kostnad av över två miljarder kronor, bland annat genom Climeworks. Det är ett schweiziskt företag som nyligen levererade branschens första verifierade kolavskiljning genom direkt luftavskiljning, vilket suger ut kol ur luften med hjälp av gigantiska fläktar för att sedan grävas ner under jorden.

Storbanken följer i samma fortspår som andra jättar som till exempel Microsoft, som nyligen skrev på ett avtal med danska energiföretaget Ørsted vars teknik bland annat använder skog som ett sätt att lagra koldioxid.

ANNONS
ANNONS

Kolavskiljning är den nya trenden

Så i jakten på att sänka sina utsläpp så kommer storbolagen hela tiden på nya sätt, och för JPMorgans del gäller det att nå en 40 procents minskning från 2017 års nivåer. Samtidigt som man alltså satsar på kolavskiljning så får bankjätten kritik för att många av investeringarna fortsatt finns inom fossila källor. En ekvation som inte riktigt håller menar klimataktivister som sågar bankens klimatåtaganden. Samtidigt är de nya teknikerna att urskilja kol från luften i sin linda och har inte bevisats fungera fullt ut ännu.

Läs även: Miljarder till att dra koldioxid direkt ur luften

Läs även: Blackrocks vd: Viktigaste startups blir i klimatteknik

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.