Sparbanken Skånes solcellspark i skånska Sjöbo har tidigare varit störst i Sverige. Med tusentals nya solceller blir solcellsparken åter igen störst när den invigs i september.

ANNONS

Sparbanken Skånes solcellspark var störst i Sverige när den byggdes 2019 men har passerats av andra solcellsparker seden dess.

Men nu är det dags att slå rekordet igen.

Åter igen störst

Med 23 000 nya solpaneler blir parken, som ligger i Sjöbo, åter igen störst i landet.

Den skånska elmarknaden har halkat efter de senaste åren med både överföringsproblem och kapacitetsbrist vilken i sin tur har satt käppar i hjulen för regionens investeringsplaner. Det nya tillskottet kommer hjälpa till en del men frågan är om kapaciteten på 18 megawatt, som kan generera el till behovet för motsvarande runt 3 000 villor, kommer räcka till.

”Det är klart att den inte kommer att lösa hela proble­met men den kommer defi­nitivt att göra elområde 4, där Skåne ligger, mer stabilt”, säger Erik Martin­son, vd för Svea Solar – som har byggt anläggningen, till Di.

Priset på väg ner

Sparbanken Skåne backar upp projektet, därav namnet, tillsammans med en rad privata finansiärer. Ägarna har även skrivit på ett avtal med Axpo, en schweizisk distributör av el från sol och vindkraft. Enligt Erik Martinson kommer sådana samarbeten bli vanligare samtidigt som priset på el från solceller gått ner och numera kan konkurrera med annan el.

”Den här typen av avtal, där försäljningen av elen del­vis kan säkras, kommer vi att få se mer av i framtiden och visar hur elkraftsindustrin nu snabbt professionaliseras”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Svea Solar har seglat upp och blivit den största solpanelinstallatören i landet. Och för  branschen i stort går det snabbt uppåt i Sverige  – den växte med omkring 50 pro­cent till totalt 65 000 solcells­anläggningar i det allmänna elnätet i fjol, där den största delen består av små anläggningar på villatak.

Läs mer: Här byggs Sveriges största solcellsfasad