Dagens PS

Nytt för i år – pandemivänliga julklappar

WWF listar en rad hållbara julklappar, dessutom pandemisäkra. (Foto: Pop Zebra/Unsplash)
WWF listar en rad hållbara julklappar, dessutom pandemisäkra. (Foto: Pop Zebra/Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 nov. 2020Publicerad: 24 nov. 2020

Det blir en annorlunda jul i år. Samtidigt som den ska vara coronasäker uppmanas vi att tänka mer hållbart. Vilka coronasäkra och miljövänliga gåvor finns att ge bort i år? WWF ger en rad tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Julen är en tid för att ge och värna om varandra. Men när dessa tider präglas av både klimatkris och en global pandemi kan vi behöva tänka ett varv till för att hitta de rätta julgåvorna. Klappar som kan användas online, som en prenumeration eller en kurs, är några exempel,” säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

WWF:s lista för mer hållbara och coronavänliga julklappar:

Second hand-gåvan – Återanvändning av material, prylar och plagg är ett effektivt sätt att minska trycket på vår planets resurser. Dessutom kan det vara roligt att bege sig på jakt efter den där unika julklappen. Många företag erbjuder e-handel, så det är möjligt att välja julklappen hemifrån. Välj då ett så miljövänligt fraktalternativ som möjligt.

Varor som gynnar regnskogen – Visste du att vissa produkter är bra för regnskogen? FSC-certifierad rotting, som bland annat används till möbler och annan inredning är ett sådant exempel. Rottingen växer naturligt runt träd och bidrar därmed till att bevara regnskogen, samtidigt som lokalbefolkningen får inkomster.

Digital prenumeration – I dessa tider är det perfekt att ge bort ett digitalt nöje i julklapp. Kanske en prenumeration på ett onlinemagasin, en e-bokstjänst eller streamingsida för film och serier.

Hemlagat eller närproducerat – En annan användbar present är en korg fylld med hemmagjorda produkter som saft, marmelad, kakor och müsli. Kombinera med närproducerade varor som honung – som stöder lokala producenter, särkilt i dessa tider.

Hjälp någon att göra världen till en bättre plats – Ge bort ett fadderskap, medlemskap eller en julgåva till en organisation som jobbar för en god sak. Ofta finns gåvobevis att skriva ut direkt på webben. WWF har till exempel julgåvor och flera fadderskap att välja bland. För djur- och naturintresserade barn är ett medlemskap i WWFs Pandaklubb en perfekt julklapp.

Saker som får oss ut i naturen – I år utsågs stormköket till årets julklapp, men vi behöver inte köpa med oss kök för att komma ut i naturen. Det räcker med en inbjudan, en guide om skogens arter på vintern, eller ett orienteringskit med kartor över ditt närområde – för att upptäcka nya stigar.

Läs mer: Bezos ska rädda klimatet – delar ut 100 miljarder

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS