Dagens PS

Ny rapport: Byggindustrin har inte koll på sina utsläpp

Byggindustrin
Byggindustrin har inte koll på sina utsläpp, enligt en ny rapport. Bilden är en genrebild. (Foto. TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 10 juli 2021

Byggindustrin har inte koll på sina koldioxidutsläpp – som står för 38 procent av alla utsläpp i världen, enligt en ny rapport från World Business Council for Sustainable Development

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje vecka får jorden lika många byggnader som det finns i Paris. Totalt står byggbranschen för 38 procent av alla koldioxidutsläpp i världen, enligt det brittiska arkitekturmagasinet Dezeen.

Men det är mindre än en procent av alla byggnader som byggs där det görs beräkningar på hur mycket koldioxid som släpps ut, visar en ny rapport från World Business Council for Sustainable Development.

Arkitekter ligger efter

Resultatet är att byggindustrin “inte vet var den står när det gäller koldioxidutsläpp”, säger Chris Carroll, byggteknikchef på Arup och en av författarna till rapporten.

Enligt Förenta Nationerna ligger byggbranschen efter i den stora FN-kampanjen “Race to Zero”, som syftar till att minska klimatutsläppen i världen. FN har en stor klimatkonferens i oktober-november i Glasgow. Till den utsåg Storbritanniens premiärminister Boris Johnson FN:s High-Level Climate Action Champion Nigel Topping, och han säger att arkitekter inte gör tillräckligt för att eliminera utsläpp från byggandet.

“Arkitektur är ett av de minst välrepresenterade branscherna” i FN:s Race to Zero-kampanj, berättade Nigel Topping för Dezeen.

Måste halvera utsläppen till 2030

I rapporten från WBCSD slås fast att byggindustrin måste reducera sina utsläpp med hälften till 2030 och till noll 2050 för att nå upp till Parisavtalets mål, som syftar till att begränsa jordens temperaturhöjning till 1,5 grader celsius.

“Vi måste behandla kol som vi för närvarande behandlar pengar. Tanken att du skulle bygga ett projekt och inte veta hur mycket det kostar ekonomiskt verkar otrolig, säger”, säger rapportförfattaren Chris Carroll.

“För att få byggbranschen på rätt spår för att nå de globala klimatmålen måste alla företag börja mäta hela koldioxidavtrycket för sina fastighetstillgångar”, säger Roland Hunziker, chef för hållbart byggande på World Business Council for Sustainable Development till Dezeen.

Läs mer: Koldioxidfri cement en ”glädjekalkyl” – regeringen sågas

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS