Igår invigdes en anläggning på Island som drar koldioxid direkt ur luften och ner i marken. Anläggningen ska inledningsvis kunna lagra 4000 ton koldioxid per år och är en förelöpare till en mycket större satsning på koldioxidlagring.

ANNONS

Det är det Zûrich-baserade företaget Climaworks som har startat sin anläggning med direkt försäljning av några av världens dyraste koldioxidreducerande åtgärder. Det skriver Financial Times

Anläggningen kommer att suga åt sig koldioxid direkt från luften, för att sedan punpa ner gasen under jorden, där man hoppas att den ska reagera med vatten och basalt som finns i berggrunden. Den reaktionen ska med tiden förvandla gasen till sten.

Ett ton lagrad koldioxid kostar 1000 euro för företagen som köper, men då finansierar de nästa anläggning, som är mycket större och tas i bruk om några år.

Företag som Swiss Re och Shoppify och personer som Bill Gates har redan bundit sig till att köpa flera tusen ton lagrad koldioxid, och Climaworks har redan lovat bort det mesta som anläggningen kommer att suga åt sig under de 12 år som den kan fungera.

Tekniken med koldioxidavskiljning och -lagring, eller CCS, har kommit i ropet den senaste tiden. Enligt vissa beräkningar måste världen reducera koldioxidhalten i atmosfären med miljontals ton per år 2050 för att klara ambitionen om nollutsläpp.

Den svenska regeringen meddelade igår att den kommer att avsätta pengar till sådana projekt under flera års tid. Joe Biden har satsat 3,5 miljarder dollar på ccs-anläggningar i den amerikansks statsbudgeten.

Samtidigt pågår en rad företagsfinansierade projekt. Carbon Engineering, en amerikansk konkurrent till Climaworks, bygger just nu en anläggning tillsammans med Occidental Petroleum. Den ska avskilja och lagra en miljon ton koldioxid per år.

Kritiker varnar för att anläggningarna är för energikrävande och lagrar så lite koldioxid att det inte kommer att få någon märkbar effekt, och Financial Times har tidigare skrivit om projekt som har misslyckats, bland annat det australiensiska Gorgon-projektet. Anläggningen klarade inte av att reducera utsläppen från ett gasbolag med 80 procent som utlovat.

Eftersom Climaworks anläggning byggs på Island och använder geotermisk energi, menar man emellertid att tekniken bli rmer effektiv

ANNONS
ANNONS

“Det är verkligen nästa steg”, säger Jan Wurzbacher, vice vd på Climaworks till Financial Times.

 

Läs också:

Regeringen: Sverige ska satsa på koldioxidlagring
FI-chefen vill se kraftigt ökat koldioxidpris