Norsk oljeborrning i Arktis har hamnat i stormväder. På ena sidan står norska staten och på andra sidan står miljöorganisationer.

ANNONS

Att Norge vill tjäna pengar på att borra olja i Arktis kan bli allt svårare framöver – för landet som till stor del redan har gjort en förmögenhet på fossila bränslen. Under onsdagen inleddes förhandlingar i norska Högsta domstolen

Det är miljöorganisationerna Natur og Ungdom och Greenpeace Norden som ställer den norska staten till svars för sina oljeborrningar i Arktis, skriver Aktuell Hållbarhet.

Framför allt trycker organisationerna på miljöparagraf 112 – i den norska grundlagen som fastställer alla människors rätt till en hälsosam miljö – och ålägger regeringen att säkra denna rättighet för kommande generationer. Dessutom ska det även avgöras om borrningen efter olja och gas i Arktis är förenligt med Norges åtagande enligt Parisavtalet.

En vinst för miljöorganisationerna skulle kunna stoppa oljeborrning i Arktis och skapa ett prejudikat för liknande rättsfall runtom i världen.

”Att öppna Arktis för oljeborrning mitt i en brinnande klimatkris är oacceptabelt. Vi hoppas att Högsta domstolen ser norska statens ansvar för den globala klimatkrisen och förklarar oljelicenserna i Arktis ogiltiga”, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.

Undanhållit rapport

Det är inte första gången den norska regeringen stäms. För fyra år sedan stämde samma miljöorganisationer regeringen sedan de öppnat upp för oljeborrning i Arktis.

Det råder blåsväder i dubbelbemärkelse, sedan det även, i norsk tv, står klart att den norska regeringen undanhållit en hemlig rapport – som visade att oljeborrning i Arktis riskerar att generera stora ekonomiska förluster.

ANNONS
ANNONS

Oljebolagen som fått tillstånd att borra olja är bland annat Equinor, före detta Statoil, och svenska Lundin Petroleum.

Läs mer: Oljehandelsbolag tror inte att botten är nådd