”Situationen är helt ohållbar,” säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

ANNONS

Plastnedskräpningen i haven väntas tredubblas redan om två decennier, 2040, enligt rapporten ”Breaking the plastic wave: Top findings for preventing plastic pollution, konstaterar Håll Sverige Rent, som tagit initiativ till ett seminarium i början av september om hur Sverige kan gå i bräschen för att bryta den katastrofala utvecklingen.

Med rätt beslut och alla tillgängliga, moderna tekniker kan plastsoporna i haven minska med upp till 80 procent, enligt rapporten. Men det som sätter käppar i hjulet är att det är billigare att producera ny plast i stället för att återvinna redan producerad plast.

Enligt rapporten försvinner plast för runt 100 miljarder dollar varje år i den globala ekonomin.

Klockan tickar – snart är det för sent

Det krävs krafttag för att komma till rätta med det allvarliga hotet mot våra hav, slår Håll Sverige Rent fast.

”Det som görs i dag är inte tillräckligt och vi har inte tid att vänta”, säger Johanna Ragnartz i pressmeddelandet och uppmanar Sverige att hålla i taktpinnen:

”Sverige har världsledande metoder för att stoppa läckaget av plast, men även här hamnar enorma mängder i naturen och i haven. Men jag vet att vi tillsammans med myndigheter, företag, politiker och andra aktörer kan ta en ledarroll i arbetet för att stoppa nedskräpningen av våra gemensamma hav”.

ANNONS
ANNONS

Den aktuella rapporten är framtagen av Pew Charitable Trusts och Systemiq tillsammans med University of Oxford, Ellen MacArthur Foundation, University of Leeds och Common Seas och publicerades i juli i år.

Här kan du läsa mer om den och ladda ner rapporten.